Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет – четири

...
Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет – четири
Коментари Харесай

Четири арабски страни отправиха ултиматум към Катар

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет – четири страни, които прекъснаха връзките си с Катар при започване на юни, насочиха тежък ултиматум към Доха, с цел да ги възстановяват още веднъж.

Те упорстват Катар да затвори турската военна база на своя територия и да спре телевизионния канал „ Ал Джазира”. Те желаят също по този начин Катар да скъса дипломатическите си връзки с Иран и да спре поддръжката за бунтовниците-ислямисти в Либия.

Списъкът с изискванията беше предаден на Катар от Кувейт. Малкото емирство, дружно с Оман, единствени от страните в Персийския залив не се причислиха към политическия и стопански протест.

Властите в Доха дефинират дейностите на съседите си като „ акт на агресия”.

Асошиейтед прес се снабди с копие на листата и го преведе от арабски.

Ето настояванията:

– Прекъсване на дипломатическите връзки с Иран и затваряне на дипломатическите задачи в страната. Иранският Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война да бъде пропъден от Катар и да се пресечен всички взаимни военни интервенции с Иран. Ще бъдат разрешени единствено търговски връзки с Иран, които съблюдават американските и интернационалните наказания.

– Прекъсване на всички връзки с организации, определяни като терористични, по-специално с „ Мюсюлмански братя”, „ Ислямска държава”, „ Ал Кайда” и ливанската „ Хизбула”. Тези организации би трябвало да бъдат оповестени публично за терористични групи.

– Затваряне на „ Ал Джазира” и клоновете ѝ.

– Затваряне на новинарските организации, финансирани директно или непряко от Катар, в това число „ Араби21”, „ Расд”, „ Ал Араби ал Джадид” и „ Мидъл ийст ай”.

– Незабавно да постави завършек на настоящето турско военно наличие в Катар и да приключи всякакво военно съдействие с Турция на катарска територия.

– Да прекъсне всички средства за финансиране на човеци, групи или организации, избрани като терористични от Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Бахрейн, Съединени американски щати и други страни.

– Да съобщи „ терористични фигури” и лица, търсени от Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн, на родните им страни. Да замрази активите им, да обезпечи всякаква желана информация за местонахождението, напредването и финансите им.

– Да постави завършек на намесата във вътрешните работи на суверенни страни. Да спре да дава поданство на търсени жители на Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн. Да отнеме към този момент обещано катарско поданство в случаите, когато сходно поданство нарушава законите на тези страни.

– Да приключи всички контакти с политическата съпротива в Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн. Да съобщи всички документи, показващи предходните контакти на Катар с тези групи и катарската поддръжка.

– Да заплати репарации и обезщетения за загубите на човешки живот и други финансови загуби, породени от политиката на Катар през последните години. Сумата ще бъде избрана взаимно с Катар.

– Да се сплоти с други арабски страни и страни от Персийския залив във боен, политически, обществен и стопански проект в сходство със съглашение, реализирано през 2014 година със Саудитска Арабия.

– Да одобри всички претенции до 10 дни от предаването им, другояче описът става недействителен.

Документът не прецизира какво ще създадат страните, в случай че Катар откаже да сътрудничи, отбелязва АП.

– След като се съгласи с настояванията, да одобри през първата година да се правят инспекции всеки месец, веднъж на тримесечие през втората. През идващите 10 години спазването на тези ангажименти от Катар ще бъде следено всяка година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР