Saudi Aramco потвърди, че досиета на компанията са изтекли, след

...
Коментари Харесай

Saudi Aramco призна за хакерска атака и искан откуп от 50 млн. долара

Saudi Aramco удостовери, че досиета на компанията са изтекли, откакто съгласно клюки хакери са поискали откуп в размер на 50 млн. $ от производителя на нефт. " Наскоро Aramco разбра за непрякото издание на данни на компанията, които се съхраняват от външни реализатори ", съобщи представител на саудитския петролен производител. " Потвърждаваме, че приключването на данни не се дължи на проблем в нашите системи, не оказва въздействие върху интервенциите ни и компанията продължава да поддържа постоянна киберсигурност ".

Изявлението идва, откакто хакер качи пост в тъмната мрежа, твърдящ, че е откраднал 1 терабайт данни на Aramco, съгласно обява от 23 юни, забелязана от Financial Times. Хакерът споделя, че е получил информация за местоположението на нефтопреработвателните предприятия, както и файлове за заплати и поверителни данни за клиенти и чиновници.

В друга обява причинителят предлага да изтрие данните, в случай че Aramco заплати 50 млн. $ в криптовалутата Monero, която е изключително сложна за следене. Публикацията също по този начин предлага шанса евентуални купувачи да получат достъп до данните за към 5 млн. $.

Saudi Aramco има потенциала да добива повече от един на всеки 10 барела недопечен нефт на международния пазар и всички закани за сигурността или оборудванията му се следят деликатно от търговците на нефт и политиците.

Не е ясно кой стои зад случая в Aramco. Киберанализатори означават, че офанзивата наподобява не е част от акцията за откупи, при която хакерите употребяват злоумишлен програмен продукт, с цел да изземат данни на потребителите или компютърни системи и го освобождават едвам откакто откупът е заплатен. А и хакерът не твърди, че е част от която и да е група за рансъмуер.
Вълната рансъмуер
Световната енергийна промишленост видя растеж в хакерските атаки. По-рано тази година тръбопроводът Colonial също стана жертва на рансъмуер офанзива и се наложи да прекрати действия за малко, което докара до дефицит на гориво по Източното крайбрежие на Съединени американски щати. Според източници на Bloomberg петролната и газовата промишленост изостават в вложенията в сигурност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР