Сатя Надела насочи компанията в различна посока, откакто преди шест

...
Сатя Надела насочи компанията в различна посока, откакто преди шест
Коментари Харесай

Microsoft: Гледаме към бъдеще с 50 милиарда устройства

Сатя Надела насочи компанията в друга посока, откогато преди шест години стана основен изпълнителен шеф, резултатите са явни

„ Не желаеме единствено това, което сме постигнали, да дефинира развиването ни ”, споделя Сатя Надела
(снимка: Microsoft)

„ Кой съгласно вас е най-големият бизнес с хардуер на Microsoft? ”, попита изпълнителният шеф на компанията Сатя Надела на частно събитие с публицисти предходната седмица. Репортерът отговори: „ Xbox ”. Но водачът на Microsoft отвърна: „ Не, това е нашият облак ”.

Microsoft създава всичко – от центрове за данни до сървъри и мрежови стекове, които се намират вътре. Сатя Надела разкри визия за бъдещето на компанията, което отива оттатък рамките на един милиард консуматори на Windows.

„ Според мен, Windows е нашата конфигурирана база от милиард консуматори. Ние продължаваме да прибавяме няколко стотици милиони компютри годишно и желаеме да ги обслужваме добре ”, споделя той, представен от The Verge. Но Microsoft мисли в по-широк подтекст.

„ Не желаеме единствено това, което сме постигнали, да дефинира развиването ни. Гледаме към бъдещето, когато ще има 50 милиарда потребителски системи. Windows с милиард консуматори е добра, Android с два милиарда е също толкоз добра, колкото и iOS с нейния милиард. Но към момента има 46 милиарда. Нека помислим по какъв начин ще наподобяват тези 46 милиарда плюс сегашните 4 милиарда и да определим тактиката ”, разсъждава Надела.
още по тематиката
В продължение на доста години Microsoft приказва за бързия напредък на „ интернет на нещата ” (IoT) от датчици и елементарни устройства, до момента в който компанията построява облачна империя и безшумно придобива компании, които могат да й оказват помощ да ръководи тези милиарди устройства, свързани с облака.

Някои анализатори настояват, че към този момент са налице 22 милиарда свързани устройства, а до 2025 или 2030 година, според от оценките, броят им ще нарасне до 50 милиарда Може да се спори за датите и броя на устройствата, свързани към интернет, само че това е бъдещето и Сатя Надела реорганизира Windows и Azure, с цел да ги приготви за него.

Microsoft сигурно е амбициозна в напъните си да сътвори кросплатформена среда, обхващаща световно милиардите компютърни устройства. Компанията е изправена пред големи провокации от съперниците, които също се стремят да ръководят тези милиарди устройства, свързани с интернет. Amazon, ARM, Dell, Huawei, Cisco, IBM, Intel, Гугъл, HP, Oracle, Qualcomm, Samsung и други се борят за евентуалния голям пазар, само че към момента няма явен победител.

Софтуерният колос също ще би трябвало да убеди съперниците да си сътрудничат, в случай че желае да се оправи с амбициозна задача. Вече видяхме Microsoft да си партнира с Amazon в интеграцията на Alexa и Cortana, със Samsung в приложенията за Android, с Walmart в технологиите за хранителни магазини, със Sony в стрийминга на облачни игри и така нататък

Сатя Надела насочи Microsoft в друга посока, откогато преди шест години пое компанията в ролята на основен изпълнителен шеф. Резултатите станаха явни единствено след година, а преди две години Microsoft реорганизира подразделението си за Windows, с цел да се приготви за свят отвън главната си операционна система.

През октомври м.г., когато Microsoft показа своите бъдещи артикули, основани на Android (най-вече Surface Duo с двоен екран), Надела сподели, че операционната система няма значение, а всичко е средата, обкръжението. Това е явно самопризнание за метода, по който мобилната епоха трансформира пазара.

Разбира се, това не значи, че Windows е мъртва платформа или че Microsoft ще я изостави в бъдеще. Просто операционната система към този момент не е толкоз значима за корпорацията, колкото в предишното, изключително в случай че визията на Сатя Надела се сбъдне.

„ Без подозрение вършим доста с взор към идната съществена платформа ”, акцентира мениджърът. „ Но в това време не споделяме, че нашите старания ще доведат до това, че всички устройства с iOS, Android и Windows ненадейно ще се причислят към тази нова платформа ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР