Сатя Надела, главен изпълнителен директор на корпорацията Microsoft © Robert

...
Сатя Надела, главен изпълнителен директор на корпорацията Microsoft © Robert
Коментари Харесай

Най-добрите корпоративни граждани в САЩ

Сатя Надела, основен изпълнителен шеф на корпорацията Microsoft

© Robert Galbraith Най-големите 890 обществени компании в Съединени американски щати са оценени по седем индикатора от 81 хиляди aнкетирани.В тазгодишната ранглиста има 37 нови попълнения, а лидерските позиции се резервират от компании като Microsoft, Intel, Alphabet и IBM. Смятате, че огромните корпорации се интересуват единствено от облаги и работят безконтролно? Помислете отново. За втора поредна година списание Forbes, взаимно с компанията на милиардера Пол Стюарт Джоунс Just Capital, изготвя ранглиста на най-хубавите обществени компании в областта на грижата за чиновниците и клиентите, въздействието върху околната среда, основаването на работни места и качество на продукта. Just 100 е лист на бизнесите, които поставят старания и връщат в обществото част от облагите си. Традиционно лидерските места се се резервират от софтуерни компании като Microsoft, Intel, Alphabet и IBM, като топ 10 се добавя от VMware, Nvidia, Procter&Gamble, Cisko, Adobe и Texas Instruments.

Сред изследване всред 81 хиляди души, което непосредствено води до Just 100 – окончателният лист на най-хубавите корпоративни артисти в Съединени американски щати, американците от всички възрасти и демография се съгласяват, че малко неща имат по-голямо значение за бизнес културата, в сравнение с това по какъв начин една компания третира своите чиновници. Ето за какво за втора поредна година отношението към тях е главният фактор за това какъв брой високо в листата се класира една компания. Това обаче не е единственото нещо, което може да я сложи измежду огромните спечелили. Най-големите 890 обществени компании в Съединени американски щати са оценени по седем индикатора от 81 хиляди интервюирани – отношение към чиновниците, отношение към клиентите, качество на продуктите, влияние върху околната среда, поддръжка за общността в Съединени американски щати, влияние върху американския пазар на труда и водачество. Взимани са поради санкции за сигурност на чиновници, съотношението на заплатите на чиновниците, суми за щедрост, дадени от компанията, рейтинги за обслужване на клиенти, отделяни излъчвания на парникови газове и други. В тазгодишната ранглиста има 37 нови попълнения, а други компании като веригата супермаркети Target са покачили позицията си поради нараснали заплати и усъвършенствани политики на възнаграждение като цяло.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Големите спечелили

Как наподобява триумфа на процедура? Цифрите описват част от историята: измежду стоте компании 69% са направили разбори във връзка с равното възнаграждение на половете, до момента в който такива разбори има едвам при 8% от останалите компании. Just 100 заплащат приблизително на чиновниците си 75 хиляди $ годишно, което е с 26% повече от фирмите, които не са измежду първите 100. Сред фирмите в класацията има доста образци, които с изключение на да оказват помощ на американското общество, оказват помощ и на себе си – от екологично чистите бутилки за шампоан на Procter&Gamble, които от своя страна спомагат и за увеличение на продажбите до Microsoft, която понижи използването на електричество от центровете за данни на половина, употребявайки вода, топлота и малко количество вългероден диоксид.

Microsoft завърши ноември като най-ценната компания в света, като надмина за малко даже Apple и Amazon. Консенсусът измежду анализаторите е, че компнията ще доближи 1 трлн. $ пазарната капитализация тази година. Потвърждения за триумфа на основния изпълнителен шеф Сатя Надела можем да открием на всички места – от гласовия асистен на Microsoft, до задълбочаващия се съюз с Samsung и впечатляващите финансови резултати. Ръководителят на софтуерния колос споделя, че стрегията му на ръководство се базира на значимия урок на Бил Гейтс – " за всеки $, който вършим, би трябвало да има пет или 10 $, които даваме на открито ". Освен в цялостната ранглиста Just 100, компанията е преди всичко и в категорията за влияние върху околната среда.

Номер едно в категорията за отношение към чиновниците е производителят на чипове Nvidia. Компанията е водач при изгодите за сегашни и бъдещи родители, като предлага помощ и при осиновяване и справяне с проблемите с плодовитостта. За да улесни достъпа до здравна помощ, тя си партнира с Crossover Health за създаване на частна клиника на по-малко от една миля от централата.

Лидер в отношението към клиентите е Intel, който на фона на свадите с несигурността на персоналните данни, сътвори специфичен център, който разрешава да се дефинират и поправят данните на потребителите, които биват употребявани за маркетингови цели. " Конфиденциалността при проектирането е по-важна от всеки път за Intel, тъй че продължаваме да работим върху това да предоставим на своите клиенти по-добра визия за функционалностите за отбрана на персоналните данни, вградени в продуктите и услугите ни ", сподели шефът по сигурността Дейвид Хофман.

Здравният осигурител Humana e компанията, която предлага артикул с най-високо качество. " Колкото по-здраво е нашето население, толкоз по-добри са финансовите ни резултати ", споделят от застрахователя. Големият победител в основаването на работни места при обществените компании е софтуерната Nutanix. Разработчикът дебютира на фондовата борса през септември 2016 година, а от този момент неговата работна мощ се е нараснала над два пъти – от под 2000 души до над 4400. Компанията е основата и със седалище в Сан Хосе, Калифорния, а също по този начин има интервенции и в Сиатъл, Пекин и Бризбейн. Една от най-големите компании за рандеман на мед в света Freeport-McMoRan пък е имала максимален публичен принос, демонстрира класацията на Forbes и Just Capital. От 2010 година насам добивният колос е похарчил 500 млн. $ за създаване на водоснабдителни и пречиствателни станции наоколо до мината, която обработва в Арекипа, Перу. Градът е с население от над 860 хиляди души.

Номер едно в класацията за водачество е фокусираната върху понижаване на разхода на вода Xylem. Oт както през март 2014 година Патрик Декер пое контрола над компанията, акционерите се радват на 16% годишна възвращаемост, което е доста над приблизително 11% възвращаемост в фирмите от S&P 500.

Големите изгубили

Колкото по-малко старания компанията поставя, с цел да се класира измежду стоте най-хубави корпоративни жители в Съединени американски щати, толкоз повече страда репутацията й, а оттова и пазарното й показване. Резултатите на бизнесите, които са създали най-вече за американското общество са доста по-добри от тези на фирмите в дъното на класацията. Именно там са 89 компании, които са с най-ниски резултати в категории като отношение към чиновниците и влияние върху околната среда.

Докато за слабото преставяне на някои могат да бъдат упрекнати по-широки трендове – като това, че 22 от фирмите в листата са в свиващия се бранш на търговията на дребно или ресторантьорството, за всички е годно, че могат да слагат позитивното влияние на бизнеса си върху американското общество на по-централно място в бизнес тактиките си. Сред " най-лошите корпоративни жители " са веригата за доставки на пица Domino’s, веригите за бързо хранене Chipotle Mexican Grill и McDonald’s, стилната компания Michael Kors и, изненадващо, Tesla.

Има песимисти, които споделят, че неприятното корпоративно държание се простира надалеч оттатък тези 89 имена. Основателят на капиталовата компания Vanguard Джак Богъл сподели през ноември, че " америкаските корпорации се водят прекралено доста от персоналния си интерес ", както и че " бизнесът има да извърви дълъг път ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР