Сътрудниците на Центъра по хигиена и на епидемиологичната служба към

...
Сътрудниците на Центъра по хигиена и на епидемиологичната служба към
Коментари Харесай

Това не е истинската Русия

Сътрудниците на Центъра по хигиена и на епидемиологичната работа към Областната администрация на Екатеринбург оповестиха, че сполучливо са обработили градските езера срещу комари. Така нито едно съветско насекомо няма да смущава съня на посетителите от Египет или Уругвай, пристигнали за мачовете в Екатеринбург.

Московската работа за районна сигурност разгласи, че доста лимитира продажбите на алкохол в радиус от два километра към стадионите за идващите четири седмици. Така немските и аржентински почитатели няма да са принудени непрекъснато да гледат клатушкащи се пияни руснаци. Нито пък просяци, таджикски гастарбайтери или опозиционно настроени младежи. За задачата влизат в действие изключителни укази, ограничаващи или забраняващи миграцията, както и събиранията и демонстрациите.

Няма отпадък по ъглите, нито цапаници по стените, не се виждат и изпочупени стъкла на прозорци. Улиците са с нов асфалт, фасадите са прясно боядисани, за една нощ ненадейно израснаха цели дървета. Всичко е изтънчено и прелестно! В съпоставяне с Ню Йорк, Берлин или Париж, съветските градове, в които ще се играят срещите от Световното, фактически ще впечатлят с чистотата си задграничните гости. Те ще бъдат сюрпризирани и от необятните тротоари, новите маркировки на велосипедните алеи и относително евтините таксита. Всичко това би трябвало да ги убеди какъв брой сигурна, прогресивна и открита към света е Русия.

Чуждестранните гости ще си останат уединено

Жалко единствено, че задграничните гости ще са разхождат съвсем сами по необятните тротоари, защото множеството московчани са дали жилищата си чартърен на чужденци и са се изнесли по вилите си. Жалко, че по велосипедните алеи надали някой ще види жив велосипедист, защото и самите велоалеи в Москва се броят на пръстите на едната ръка. Жалко е и това, че животът в Санкт Петербург или Екатеринбург е съвсем напълно западнал. Да си направиш барбекю в парка? За Бога! Да се целуваш по пейките? И дума да не става! В най-хубавия случай това е позволено единствено за хетеросексуални!

А формалните връзки сред съветската страна и задграничните почитатели, които желаят да посетят тази страна, са, меко казано, странни. Особено в деветте града, в които ще се играят мачовете от Световното. От 25 май насам влезе в действие нова наредба на Вътрешното министерство, която задължава всички идващи от чужбина да се записват в полицията или при миграционните служби в границите на три дни и то персонално! Да се радват, че въобще им отпуснаха толкоз доста време, тъй като в началото се говореше за наложително вписване в период от един ден!

Помислено беше и за друго. Няма никаква заплаха чужденците да бъдат ненужно смущавани с потискащи известия, свързани с анексията на Крим, войната в Донбас или отравянето на Сергей Скрипал. А оня, който желае да види и другата, същинската Русия, ще се смае при типа на една прекомерно красива, прекомерно чиста и съвсем стерилна страна, в която даже ентусиазмът на жителите е спуснат от горната страна с указ. Русия е замязяла в тези дни на обвивка без наличие. Това демонстрира и резултатите от поетапното пречистване на публичното пространство в Русия, което се прави систематично през последните години.

Почти като в Съветския съюз

Това публично пространство все по-силно е почнало да припомня за последните години на разпадащия се Съветски съюз. Да създадеш лична компания през днешния ден - на доктрина е позволено, само че на процедура съвсем невероятно, заради невероятната администрация. Да изразиш свободно мнението си - попада като право на всеки жител в съветската конституция, само че в реалност се санкционира от закона. Да критикуваш властта? Трябва да си вманиачен. Единствената вяра за тази страна се крепи на елементарния руснак – на оня Иван, който вероятно няма да се поколебае сърдечно да показа трапезата си и с англичанина Джон, и германеца Ханс. В своята тясна, само че уютна кухня, където даже по руско време се говореше по-свободно, а портретът на вожда, провесен на стената, нерядко висеше малко изкривено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР