Сътрудничеството в енергетиката и конкертни енергийни проекти са сред акцентите

...
Сътрудничеството в енергетиката и конкертни енергийни проекти са сред акцентите
Коментари Харесай

Енергийните проекти в центъра на разговорите Путин - Борисов


Сътрудничеството в енергетиката и конкертни енергийни планове са измежду акцентите в започващото през днешния ден двудневно посещаване на премиера Бойко Борисов в Москва. Доставките на съветски газ до хъба " Балкан " се чака да бъде една от централните тематики в диалозите, съобщи БНР. Очаква се министър-председателят да разиска с съветския президент Владимир Путин и настоящи интернационалните въпроси.

Предложението на българската страна е съветският природен газ да доближава до газовия хъб " Балкан " край Варна през тръбата на „ Турски поток “ и да се търгува там. Ако съветският газ стигне до страната ни по трасето на " Турски поток " би трябвало да бъде построена 140 км права от тръбата на трансграничния турски газопровод до границата с България.

15 милиарда и половина кубически метра съветски газ годишно може да се доставя до планувания от българското държавно управление център, който да обезпечава платформа за търговия и систематизиране на газовите потоци към района и Европа. До момента Русия прояваваше интерес само към транзитиране на синьото гориво през България, не и за свободни покупко-продажби на територията на страната ни. В интерес на България е съветският газ да стигне до хъба, тъй като без обезпечени от Москва размери действието му е стопански нецелесъобразно.

В газовия разпределителен център край Варна ще могат да постъпват и количества каспийски газ от Южния газов кулоар, бъдещи добиви от акваторията в Черно море, както и от бъдещия терминал на пристанището в Александруполис - Гърция. За задачата обаче би трябвало да бъдат издигнати интерконекторите с Гърция и Турция.

Друга тематика на диалозите се чака да бъде планът АЕЦ " Белене ", който държавното управление предложи на Народно събрание да бъде рестартиран, както и идното търсене на стратегически вложител при условия без държавни гаранции и контракти за изкупуване на ток. Засега обаче Борисов няма мандат за договаряния от Народното събрание.

" Дори договаряния за продажба или за каквото и да било с наличния мораториум в Парламента, ние не можем да организираме. Нямаме мандат. Има интерес от много страни, от най-големите им и държавни, и частни компании ", разяснява министър председателят, представен от БНР.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, част от делегацията, към този момент разгласи, че не са вероятни договаряния с евентуални вложители без да се договаря и с съветската компания " Росатом ": " Няма по какъв начин да се водят договаряния, без да сме провели диалози с конструктора на плана и производителя на оборудването - " Росатом ".

За газови доставки, цени и трасета ще се приказва в границите на визитата. В делегацията ни е включен изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. За страната ни седи на дневен ред планът за построяването на газовия хъб край Варна и опцията до него да доближава съветски природен газ. Борисов ще бъде съпроводен от вицепремиера Томислав Дончев, министрите на туризма и на културата. В програмата се планува и среща с представители на българската общественост.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР