Сътрудничеството между Република България и Руската федерация е дългогодишно и

...
Сътрудничеството между Република България и Руската федерация е дългогодишно и
Коментари Харесай

България и Русия ще работят за реализиране на наличния потенциал за сътрудничество във всички области

Сътрудничеството сред Република България и Руската федерация е дългогодишно и се базира на градивния разговор. Страните ще работят за увеличение на стокообмена сред тях, както и във всички области от съвместен интерес. Около това се сплотиха енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на индустрията и търговията Денис Мантуров при провелото се във Варна XVII-то съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за вложителите, както от Република България, по този начин и от Руската федерация бяха обрисувани области като енергетика, индустрия, селско стопанство, съоръжение и технологии за хранителната индустрия, туризъм, инфраструктурни планове и други. По време на провелия се бизнес конгрес, проведен от Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия, бе очебийно, че връзките сред фирмите от двете страни следва да бъдат засилени.

Сред главните тематики по време на съвещанието на междуправителствената комисия бе енергийната. България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно подсилване и развиване на взаимоизгодните връзки в региона на енергетиката при прецизно съблюдаване на енергийното законодателство. Страните установяваха продължаването на реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 година Пътна карта за уголемение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Министър Петкова бе безапелационна, че българската страна поставя всички нужни старания за реализация на плана в заложените периоди. Благодарение на ползотворното съдействие сред страните по отношение на обслужването и модернизацията на енергоблоковете на АЕЦ „ Козлодуй ", се чака до няколко седмици Агенцията за нуклеарно контролиране да издаде лицензия за продължение живота на 6-ти блок. По този метод се подсигурява ефикасната работа и на двата енергоблока в границите на спомагателния период на употреба. Във връзка с процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене " страните подчертаха значимостта на присъединяване на конструктора и производител на оборудването „ Росатом " в реализацията на плана.
В региона на туризма съдействието сред Република България и Руската федерация бе позитивно оценено. Договорено бе разширението на взаимната работа сред районните туристически организации и компании. По отношение на селското стопанство страните поеха ангажимент за продължение на съдействието в региона на отглеждането на животни, растениевъдството, аквакултурите и други. По време на комисията бе разисквана и опцията за определяне на нова фериботна линия сред в Черно море.

По време на комисията бяха подписани меморандум за съдействие сред „ Интер експо център България " и изложбено обединяване „ Рестек ", както и споразумени за съдействие сред „ Техноинженеринг груп България " и Инженерна компания „ Интерблок " Русия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР