Сътрудничеството между и петте държави-членки на Евразийския икономически съюз беше

...
Сътрудничеството между и петте държави-членки на Евразийския икономически съюз беше
Коментари Харесай

Китай и Русия ускоряват процеса на отказ от долара

Сътрудничеството сред и петте държави-членки на Евразийския стопански съюз беше засилено от китайската самодейност „ Пояс и път “, написа хонконгското издание South China Morning Post (SCMP).
Министърът на интеграцията и макроикономиката на Съюза приканва за основаването на нова евразийска парична и финансова система при неналичието на единна валута в блока, добавя организация Фокус.
 Голям срив на рублата по отношение на еврото и $ Голям срив на рублата по отношение на еврото и $
Руската рубла форсира поевтиняването си по отношение на $ и еврото. Това демонстрират данните на Московската борса, представени от съветските медии....
Чрез основаването на единна парична и финансова система, подкрепеният от Русия стопански и търговски блок ще понижи зависимостта си от щатския $ и еврото за вътрешна търговия и покупко-продажби с Китай.
Евразийският стопански съюз (ЕАИС), аналог на Европейския съюз, включва пет страни: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия. Този съюз обезпечава свободен поток на артикули и икономическо съдействие сред тези страни. Въпреки това, за разлика от 19 от 27-те страни от Европейски Съюз, членовете на ЕАИС нямат единна валута.
Освен това ЕАИС откри тясна връзка с Китай, който ускори въздействието си в Евразия посредством самодейността „ Пояс и път “.
Сергей Глазьев, министър на интеграцията и макроикономиката на ЕАИС и някогашен консултант на съветския президент Владимир Путин, съобщи в понеделник на онлайн конгрес, че като част от съдействието сред организацията и Китай, съюзът ще усили потреблението на националните валути, с цел да сведе до най-малко рисковете.
и са основали свои лични платежни системи, система за електронен продан на информация сред банките, само че бизнес участниците към момента са доста бавни в потреблението на тези детайли на инфраструктурата и към момента работят в задгранична валута “, сподели Глазьев. - Смятам, че е належащо коренно да обърнем обстановката, да създадем лична евразийска парична и финансова система. Това би ни застраховало от опасности и би било надеждно, транспарантно, комфортно, дейно и не би било обременително за бизнес участниците “.
 Ще загине ли доларът? Ще загине ли доларът?
Търсенето на вложителите на щатския $ като аварийна валута може доста да падне, в случай че стартира втора вълна ковид. Това за...
Според ЕАИС, сега в границите на Съюза към 50% от покупко-продажбите се правят в национални валути, а при търговия с Китай делът на потреблението на национални валути е още по-нисък - 15%.
Глазьев също по този начин акцентира незабавната нужда от стабилизиране на обменните курсове на националните валути на страните членки на блока, основаване на евразийски обменни и ценови механизми и въвеждане на тласъци за търговия с национални валути.
Това предложение се изяснява с обстоятелството, че и Китай от известно време се пробват да понижат зависимостта си от щатския $.
От 2014 година Съединени американски щати употребяват контрола си върху световната финансова система, с цел да наложат наказания на Русия. Освен това тази година Вашингтон глоби редица водачи и компании на китайската комунистическа партия за ролята им в подкопаването на автономията на Хонконг, за подпомагането на Пекин в построяването на острови в противоречивото Южнокитайско море и за хипотетични нарушавания на правата на индивида в провинция Синдзян
Китайско-американските връзки се утежняват и Китай се пробва да форсира приемането на юана в световните заплащания, с цел да понижи въздействието на споровете със Съединени американски щати.
 Военната интервенция на Турция обезцени лирата по отношение на щатския $ Военната интервенция на Турция обезцени лирата по отношение на щатския $
Турската лира се обезцени по отношение на щатския $. Инвеститорите реагираха на отрицателната интернационална реакция след началото на военната о...
Според Централната банка на Русия и Федералната митническа работа през първото тримесечие на тази година единствено 46% от двустранната търговия сред Русия и Китай се е направила в щатски долари, това е първият път, когато делът на потреблението на $ е понижен под 50%. Настоящата обстановка е радикално друга от обстановката през 2015 година, когато съвсем 90% от двустранната търговия е била в щатски долари.
Междувременно през първото тримесечие на тази година потреблението на еврото в двустранната търговия доближи рекордните 30%, делът на потреблението на юана доближи 17%, а рублата - 7%.
В допълнение към търговията Москва и Пекин също се пробват да засилят финансовото си съдействие, с цел да ускорят отдалечаването от $
Москва съобщи предходната година, че възнамерява за първи път да емитира облигациите си в юани, надявайки се да притегли китайски инвеститорски интерес към съветските активи и да помогне за установяване на критерии за варианти за хеджиране за рублата и юана, заобикаляйки потреблението на американския $.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР