Сътрудничеството между ЕС и НАТО никога не е било по-добро.

Сътрудничеството между ЕС и НАТО никога не е било по-добро. ...

Могерини: Сътрудничеството между ЕС и НАТО никога не е било по-добро.


Сътрудничеството между ЕС и НАТО никога не е било по-добро. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

По нейните думи оценките на френския президент за "мозъчна смърт" на НАТО следва да бъдат обсъждани в пакта, а не в ЕС. НАТО и ЕС са единодушни, че европейските отбранителни способности са от полза за пакта, както и че укрепването на алианса е важно за европейската сигурност, добави Могерини. Според нея има бъдеще в сътрудничеството между двете организации.

Могерини посочи като важно задълбочаването на политическия диалог между НАТО и ЕС. Според нея е редно двете организации редовно да обменят мнения и данни по въпроси от общия дневен ред.

Върховният представител отбеляза, че на днешното си заседание Съветът на ЕС по външни работи одобри разширяване на списъка с проектите от европейската отбрана. Могерини поясни, че в следващите две години нови проекти няма да се приемат и сега ЕС насочва усилията си към осъществяването на вече утвърдените 47 начинания.

Могерини съобщи, че ЕС е много близо до постигането на съгласие за изискванията към чуждестранното участие в европейските отбранителни проекти. Европейската отбрана е начин за по-добро съгласуване между държавите от ЕС, а участието на чужди държави в тези проекти следва да бъде по изключение, поясни тя. 

Източник: novini.bg