Сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво

...
Сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво
Коментари Харесай

Караниколов: Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно

Сътрудничеството сред България и Китай в региона на търговията стабилно нараства. Българският експорт за Китай през последните години се е нараснал десетократно, като през 2018 година е достигнал рекордно високо равнище на износа ни от близо 882 милиона щатски $. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на среща с встъпилия в служба дипломат на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзун.

Министърът на стопанската система акцентира, че предходната година е била извънредно значима за развиването на двустранните връзки с Китай. “Реализирахме доста значими събития, като Първото издание на Китайския интернационален панаир за вносни артикули през ноември в Шанхай и визитата на Ли Къцян в България – първа аудиенция на китайски министър председател от 18 години насам, съчетано с провеждането на 7-ата Среща на държавните ръководители на Инициативата „ 16+1 “., добави министър Караниколов. По негови думи двустранната търговия през 2018 година е стигала стойности от близо 2 милиарда и 440 милиона щатски $, отбелязвайки растеж от близо 22% по отношение на 2017 година

По време на срещата китайският дипломат и икономическият министър разискаха идното Експо за търговия и вложения Китай - Централна и Източна Европа в гр. Нинбо, както и Второто издание на Китайския интернационален панаир за вносни артикули в Шанхай. Министър Караниколов даде поръчка за задълбочаване на двустранните взаимоотношения сред двете страни, наблягайки, че за България самодейността „ 16+1 “ е значим механизъм за стимулиране на търговско-икономическите връзки с Китай и по тази причина ще продължим интензивно да участваме във всичките й формати.

Тази година се означават 70 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Китай и по този мотив предстоят поредност от взаимни начинания на двете страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР