Сътрудничеството или конкуренцията ще определят международната космическа наука и изследване

...
Сътрудничеството или конкуренцията ще определят международната космическа наука и изследване
Коментари Харесай

Възможно ли е партньорство между САЩ и Китай в космоса?

Сътрудничеството или конкуренцията ще дефинират интернационалната галактическа просвета и проучване през 21-и век? Отговорът може да се свежда до това по какъв начин две суперсили в галактическите полети - Съединени американски щати и Китай - избират да работят между тях през идващите няколко години, написа Investor.

Съединените щати остават международният водач в космоса по множеството индикатори, само че Китай методично напредва с амбициозната си галактическа стратегия с ускоряващи се темпове, възнамерява и прави поредни роботизирани междупланетни проучвания към дестинации като астероидния пояс и Юпитер, както и задача за връщане на проби от Марс.

В комплицираната композиция е включен петгодишен и проект на Китай за проучване на Луната, който в неотдавна оповестено партньорство с Русия ще докара двете страни взаимно да изградят Международна лунна изследователска станция, която да се поддържа от човешки екипажи.

Междувременно, по-близо до Земята, Китай бързо построява своя „ Небесен замък “, мултимодулната галактическа станция Tiangong. Основният сегмент на станцията към този момент е в орбита и действа, като обитава тричлен екипаж. До края на идната година графикът за бързо изстрелване на повече астронавти, кораби за доставяне и спомагателни модули би трябвало да докара до привършване на сглобяването на китайския орбитален пост.

Съобщава се, че Китайската галактическа организация с пилотиран екип е дала краткотрайно позволение да изпълни станцията с повече от 1000 научни опита. И приканва задгранично присъединяване посредством Организация на обединените нации.

Какво въздействие може да окаже галактическият график на Китай, дружно със взаимните предприятия на страната с Русия, върху задачите на проучването на космоса на Съединени американски щати, следва да разберем. Но някои специалисти допускат, че може би е време Съединени американски щати да потърсят общ език при оформянето на по-приобщаваща стратегия за многонационално пространство.

Засега обаче ограничаващото законодателство прави това надалеч по-лесно за казване, в сравнение с да се направи. През 2011 година Конгресът одобри закон, който включва добавка, известна като поправката на Франк Волф. Наречена на името на представителя в Конгреса Франк Волф от Вирджиния поправката не разрешава на НАСА да употребява федерални средства за директно, двустранно съдействие с китайското държавно управление. Оттогава евентуалното анулация на поправката е политическа топка, разхвърляна сред ястребски фракции, които желаят да изкарат Китай като нововъзникващ съперник в космоса, и по -малко борбени бранители, които желаят да употребяват метеоричния растеж на страната в тази област в интерес на Съединени американски щати, заяви Investor.

Променящи се съюзи

„ Мисля, че ще забележим комбинация от съдействие и конкуренция, евентуално сред два блока: един, управителен от Съединени американски щати, и един, управителен от Китай. И това не е безусловно нещо неприятно “, споделя Джон Логсдън, почетен професор в учебното заведение по интернационалните връзки в Университета „ Джордж Вашингтон “, създател и някогашен дълготраен шеф на Института за галактическа политика на университета, пред Scientific American „ В края на краищата конкуренцията сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики ни докара до Луната. Съществува конкуренция сред Съединени американски щати и Китай за международно водачество. " Що се отнася до Китай и Русия, които се договарят взаимно да конфигурират Международна лунна изследователска станция, Логсдън допуска, че реакцията на Съединени американски щати до момента е била непоследователна. „ Половината от времето се оплакваме от неналичието на бистрота на Китай и Русия. Но когато категорично изложат проектите си, ние също не сме щастливи ", споделя той.

След разпадането на Съветския съюз „ Русия се обърна към Съединени американски щати през 1993 година с цел да помогне за построяването на Международната галактическа станция], с цел да избави тяхната галактическа стратегия. И в този момент мисля, че те се обръщат към Китай, с цел да създадат съвсем същото “.

Време ли е за по-тясна работа с Китай, може би сменяйки законите?

Логсдън мисли по този начин, макар че акцентира, че доста от неговите връстници не са съгласни. " Това е законен въпрос за политически спор ", споделя той, " и повтарянето на поправката на всяка година в законодателството е комфортен метод да се избегне този спор. "

По създание обаче Логсдън отхвърля изказванието, че Китай и Съединени американски щати са обречени да се включат в нова галактическа конкуренция, сходен на американско-съветското съревнование по време на студената война. „ Разбира се, че има конкуренция, само че това не е съревнование “, споделя той.

Бил Нелсън, някогашен сенатор на Флорида, а в този момент 14 -ти админ на НАСА, ще бъде първият, който не е склонен. Двете народи към този момент са в галактическа конкуренция, споделя той, и Съединени американски щати би трябвало да бъдат внимателни. „ Мисля, че имаме доста нападателен Китай и, прибавям, [а] до момента сполучлив “ Китай, споделя той. „ Те споделиха, че ще слагат галактическа станция, и го направиха. [Те споделиха, че] ще върнат лунни проби и те го направиха. Те са втората нация, която се приземява с робот на Марс. [И] те възнамеряват доближат Луната„

„ Китайската гражданска галактическа стратегия в действителност е тяхната военна галактическа стратегия. Ето за какво мисля, че участваме в галактическа конкуренция с Китай. " Още преди да дойде в НАСА, Нелсън е осведомен с галактическите упоритости на Китай. В продължение на шест години той управлява галактическата подкомисия в Камарата на представителите на Съединени американски щати, а по-късно служи като член на комисията по търговия, просвета и превоз в Сената – две позиции, в които задълбоченото познаване на обстановката за геополитическите галактически действия е от значително значение. В вероятността да работи с Китай, Нелсън размишлява за това по какъв начин са се развивали нещата с някогашния Съветски съюз, в миналото „ нашият смъртен зложелател “. Отчасти заради големия нуклеарен боеприпас на всяка страна и свързаната с това опасност от взаимно обезпечено заличаване, Съединени американски щати и Съветският съюз в последна сметка стигнаха до задънена улица, която се разпростря в космоса, където цареше съдействие, а не конкуренция.

Съвместно построената МКС - обикаляща Земята на всеки 90 минути и непрестанно екипирана повече от две десетилетия както от астронавти, по този начин и от космонавти - е блестящият образец за това какво може да реализира съдействието.

„ Нещата не вървят гладко на Земята..., само че в космоса го вършат “, споделя той. Това е връзката, която Нелсън желае Съединени американски щати да имат и с Китай. Но за жалост, споделя той, към този момент склонността на последната нация към секретност пречи на всяко сходно партньорство. Изисква се повече неприкритост. „ Лидерството в космоса е водачество по транспарантен метод всички народи да се причислят към вас “, споделя той.

Разбира се, има способи новообявеното галактическо партньорство сред Китай и Русия да укрепи Съединени американски щати даже без свястно съдействие. Това би могло да вземем за пример да принуди Белия дом и Конгреса да отворят източници на пари, които да се влеят в гражданските и военните галактически стратегии на Съединени американски щати, споделя Марсия Смит, деец анализатор, който управлява уеб страницата SpacePolicyOnline.com. Но дали това ще обезпечи задоволително финансиране за реализиране на задачите на програмата „ Артемида “ на НАСА - а точно кацането на астронавти на Луната още през 2024 година - е различен въпрос.

Китайско-руската лунна изследователска база, споделя Смит, не планува кацане на хора на Луната до 2036 година или по-късно, „ тъй че не е доста огромно съревнование “.

„ Ако НАСА може да убеди Конгреса, че [всяко] препоръчано съдействие не основава опция за трансфер на технологии или да включва чиновници, избрани от Съединени американски щати, че имат директно присъединяване в нарушение на правата на индивида, то може да получи утвърждение “, споделя Смит. " И това лимитира единствено двустранното, а не многостранното съдействие. " Въпреки това, прибавя тя, сега има доста малко галактическо съдействие сред НАСА и Китай и няма индикации, че това ще се промени скоро. Междувременно Съединени американски щати към момента споделят отговорността с Русия за поддържането и надграждането на многогодишната многонационална стратегия за проучване на човешкото пространство, довела до основаването на МКС.

НАСА, споделя Смит, се надява, че Русия освен ще остане сътрудник на МКС, само че и ще помогне за построяването на планувана галактическа станция Gateway за Луната. „ Може би Русия ще избере да работи с Китай, както и с многонационални старания, ръководени от Съединени американски щати. Но да накараме и трите да работят в естетика, с цел да изследват небесата? Това няма да се случи без трагични геополитически промени, които на никое място не се виждат в кристалната ми топка “, заключава Смит.

Динамика в дълбокия космос

Колко галактическо съдействие могат да реализират две властнически системи в действителност е неразбираемо, споделя Дийн Ченг, старши теоретичен помощник по китайските политически въпроси и въпросите на сигурността в Центъра за азиатски проучвания във фондация „ Наследство “ във Вашингтон. „ Съобщенията са лесни. Действителното съдействие е мъчно “, споделя той. „ Русия наподобява е по-слабият сътрудник във всяка галактическа връзка сред Русия и Китай “, прибавя Ченг. „ И Русия не се оправя добре като по слаб сътрудник, без значение дали е със Запада след разпадането на някогашния Съветски съюз, или по всяка възможност с Китай. “

Съединени американски щати се оправят добре, когато си сътрудничат с други страни, които показват бистрота, както и ценене на интелектуалната благосъстоятелност и върховенството на закона във връзка с правата на индивида и националния суверенитет - всички области, където напрежението с Китай се разрасна. Тази история на спора и евентуално неговото продължение в бъдеще прави Ченг песимистичен към всевъзможни краткосрочни очаквания за съдействие сред двете народи в космоса.

Планетарният академик от университета " Браун " Джим Хед, водещ специалист по проучване на космоса, работи многостранно както с съветски, по този начин и с китайски галактически учени, както и с европейските си сътрудници, върху разбора на местата за кацане за бъдещи междупланетни задачи. Независимо дали става въпрос за спор или съдействие той споделя, че постоянството на галактическите желания на Китай няма да спрат.

„ Ако седнем и заровим главите си в пясъка и не вършим нищо сами, те към момента ще вървят напред. Те няма да ни чакат “, предвижда Хед.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР