Сътресенията в олигархията тресат и държавата. Настъпва хаос. Гражданите са

...
Сътресенията в олигархията тресат и държавата. Настъпва хаос. Гражданите са
Коментари Харесай

DW: България е в хаос, олигархията се разпада. Предстои ли развръзка

Сътресенията в олигархията тресат и страната. Настъпва безпорядък. Гражданите са жертва на ежедневен произвол. И най-после сграбчват тоягите, с цел да прогонят олигарсите. Според Евгений Дайнов, тъкмо това следва в България.
"С опита си да застане на българска държавна земя към „ сарая” на Доган, Христо Иванов сложи началото на третата, заключителна фаза на раздробяване на властта на олигархията. Как се случва това е разказано още от Аристотел, който по този мотив изтъквам от началото на ръководството на „ Борисов-3”. Дотук всичко върви тъкмо съгласно неговото изложение.
Да си напомним това, което преподавам на студенти от първи курс, само че което българските властимащи по този начин и не схванаха.

Българската олигархия не знае по какъв начин да прикрие кражбите си
Олигархия – това е ръководство на група могъщи мъже (жени в никакъв случай не се допускат), които работят само в своя изгода. Това е най-крехката и нетрайна форма на ръководство, написа Аристотел. Днес, близо 2300 години след гибелта му, ние можем да го допълним по този начин: олигархията е изключително нежна в тези страни, в които не е съумяла да се прикрие зад популистка идеология. Българският случай е тъкмо подобен. Олигархиите в страни като Унгария, Полша, Русия или Турция съумяха да развият идеология, с която да скрият от очите своите обири. Това не се случи в България. И когато погледнат към българската ръководеща олигархия, жителите не виждат някаква величава идеология. Виждат единствено краденето.
За да се върнем към Аристотел: съгласно него разпадането на олигархичните ръководства минава, общо взето, през три съществени стадия.

Олигарсите първо грабят, след това се сбиват. Накрая народът ги изхвърля.
Първият стадий е появяването на спорове вътре в олигархията. Тъй като живее от крадене на общи запаси, на олигархията в никакъв случай не ѝ стига присвоеното. Винаги би трябвало още. А ресурсите не са безгранични. Рано или късно се стига досега, в който олигарсите стартират да се ритат по кокалчетата поради дефицита на запаси за всички. Настъпват вътрешни раздори. Едни се съюзяват, с цел да изгонят други и да им вземат благосъстоянието. На мястото на изгонените се слага някой по-сговорчив. В България този стадий стартира сега, в който се сблъскаха Валентин Златев и Кирил Домусчиев. Златев изхвръкна от олигархията, а Домусчиев влезе на негово място. Последва вял опит за изпъждане на Ковачки, който не съумя. Изгонен беше обаче Васил Божков. През последните години разтърсвания вървят и в редица локални олигархични групи.
Вторият стадий стартира тогава, когато разтърсванията вътре в олигархията станат забележими. Тогава по-млади, по-гладни и по-зли кандидат-олигарси, държани вън от същинската олигархия, стартират да опипват почвата дали имат силите да разритат остарялата олигархия и да се наместят на нейно място. В България тази роля играе Иван Гешев, който нахлува в откритата олигархия със своите искания и със своите хора. На локално и на секторно ниво нещата се случват в по-класически тип: остарялата олигархия се подменя от новите притежатели на бизнеси, иззети (чрез държавните институции) от предходните притежатели.
Историята учи, че разтърсванията в и към олигархията стартират да тресат и властта. В страната настава безпорядък, всеки прави, каквото си желае – нормално тъй като маневрира, с цел да стане или остане олигарх. Разпада се обикновеният ежедневен ред. Трусовете стартират да усложняват живота на елементарните жители. Тогава идва третият стадий на разпад на олигархичния модел на ръководство: на жителите им писва, сграбчват тоягите и прогонват всички олигарси.

Христо Иванов даде окончателния подтик на разпадането на олигархията
Началото навръх този стадий сложи Христо Иванов по обяд на 7 юли 2020 година, когато се опита да се настани на българска държавна земя, само че бе изпъден от мутрите на най-стария и най-мощен олигарх, Ахмед Доган. С този си акт Иванов образно сподели на жителите, че всеки от тях, във всеки даден миг, може да бъде лишен от права и от благосъстоятелност от гавазите на всеки олигарх, колкото и този жител да „ не се занимава с политика”, колкото и да „ не прави нищо”, колкото и да му е преклонена прословутата главица. Редът е липсващ, показва Иванов. Всеки жител, без изключение, както си върви по своите каузи, без да пречи никому, ненадейно може да се окаже атакуван и набит.
Налице са изискванията, „ по Аристотел”, за пускане на третия стадий на разпад на олигархията – изгонването й от надигналите се жители. Стартът бе даден от Христо Иванов. Някакво продължение ще забележим в събота, 11 юли, когато от 11 часа стотици български жители ще упражнят конституционното си право да застанат на обществената държавна благосъстоятелност – плажа край „ сараите” на най-стария олигарх в Република България ".

Евгений Дайнов, DW
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР