Сатиричният театър „Алеко Константинов” се готви за поредната си голяма

...
Сатиричният театър „Алеко Константинов” се готви за поредната си голяма
Коментари Харесай

Сатирата със спектакъл по филма Телевизионна мрежа - slava.bg

Сатиричният спектакъл „ Алеко Константинов” се готви за следващата си огромна премиера на 18 декември от 19:30 ч. Постановката „ Телевизионна мрежа “ е театрална акомодация на Лий Хол по филмовия сюжет на Пади Чайевски. Превод и постановката са дело на Андрей Аврамов, сценографията е на Антония Попова. В представлението вземат участие актьорите: Малин Кръстев, Калин Сърменов, Стефания Кочева, Явор Борисов, Силвия Лулчева, Иван Панев, Красимир Куцупаров, Димитър Баненкин, Асен Мутафчиев, Борислав Захариев, Симеон Гълъбов, Пламен Сираков, Милена Аврамова, Михаил Сървански, Полин Лалова, Васил Грънчаров, Ирина Първанова, Мартин Христов.
„ Да създадем сценичен театър по кино лентата „ Телевизионна мрежа “, отличен с четири „ Оскар “-а и сюжет, включен в десетте най-хубави в историята на киното, за нас е огромно предизвикателство. Трябва освен да „ преведем “ филмовата специфичност на театрален език, а основно да пренесем посланията на създателя до актуалния фен. Преди доста години гледах кино лентата „ Телевизионна мрежа “ и го възприех като язвителен футуристичен призрачен сън.

Днес текстът звучи като документална действителност. Историята съдържа избрани паралели познати на днешния фен. Анализът на Пади Чайефски на малкия екран от 70-те години на ХХ в. може изцяло да се покрие с днешния Интернет. Днес телевизорът-смартфон е в ръцете ни и ние гълтаме освен информация, а и подправени вести, таблоидна публицистика, компромати, „ различни факти”, и риалити шоута… Текстът не е само ирония за алчни печалбари и лицемерни кариеристи, а пиеса за това по какъв начин съзнанието ни може да се манипулира посредством властта на медиите. Известната фраза на героя: „ Аз съм гневен и не мога да понасям повече! “ и през днешния ден може да е рефрен на недоволните жители по обществените медии. Но Чайефски подчертава на заплахата този яд да бъде прихванат, преопакован и най-после обезвреден от властта посредством измама и популизъм.
В този смисъл „ Телевизионна мрежа “ е не просто офанзива против малкия екран, а пророческа метафора на днешния свят. Иска ми се да имам вяра, че бъдещите фенове на нашия театър не са равнодушни, самодоволни и изолирани, че те ще усетят и паниката скрита в тази ирония. А мястото на сатирата е в Сатиричния спектакъл. “, споделя постановчика Андрей Аврамов. Филмът „ Телевизионна мрежа “ печели през 1977 година следните награди „ Оскар “: водеща мъжка роля – Питър Финч за ролята на Хауард Бийл (в представлението на Сатиричния спектакъл – Малин Кръстев), водеща женска роля – Фей Дънауай за ролята на Даяна Кристенсън (в представлението на Сатиричния спектакъл – Стефания Кочева), поддържаща женска роля – Беатрис Страйт за ролята на Луиз Шумахър (в представлението на Сатиричния спектакъл – Силвия Лулчева), автентичен сюжет - Пади Чайефски.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР