Сателитни изображения показват мащабни опустошения от наводненията в Либия

...
Докато жителите и службите за спешно реагиране в източна Либия
Коментари Харесай

Докато жителите и службите за спешно реагиране в източна Либия продължиха в сряда да търсят телата на изчезнали хора в останки от бурята, сателитни изображения бяха публикувани след опустошителните наводнения тази седмица показват огромния обхват на щетите на Дерна, пристанищен град с население от около 100 000 души.

Средиземноморската буря Даниел причини наводнения в широка част от северна Либия през уикенда, като най-катастрофалните въздействия се наблюдават през Дерна. Градът е разделен на две от река, Wadi Derna, която тече от планините надолу към града.

Той беше наводнен от мощни наводнения, които се разпространиха в околността, тъй като множество язовири се спукаха по водния път по време на бурята.

Изображенията преди и след, направени от сателитен изглед, разкриват ярки сравнения. В някои райони цели групи от сгради бяха отнесени от наводненията. Длъжностни лица казаха, че подозират, че телата на някои хора, които все още са в неизвестност, също са били пометени.

В Дерна „предизвикателствата са огромни, с прекъснати телефонни линии и тежки разрушения, които възпрепятстват спасителните усилия“, каза Киаран Донели, Старши вицепрезидентът на Международния спасителен комитет за реакция при кризи, каза в изявление, изпратено по имейл до CBS News след наводнението. Комитетът нарече бедствието „безпрецедентна хуманитарна криза“.

Говорител на вътрешното министерство каза броят на загиналите само в Дерна надхвърли 5300 души във вторник. Hichem Chkiouat, министър на гражданската авиация и член на комитета за извънредни ситуации на администрацията в източна Либия, изчисли, че "25% от града е изчезнал", според Ройтерс. „Много, много сгради са се срутили“, каза Chkiouat.

Международната организация по миграция каза в сряда, че най-малко 30 000 души са били изселени от домовете си в Дерна поради щетите от наводненията. Това не беше единственият силно засегнат град и организацията каза, че най-малко 6000 други са били разселени от домовете си в голяма част от Северна Либия, включително в Бенгази, един от най-населените столични райони в страната.

Повече от 2000 тела бяха открити и събрани до сряда сутринта, като повече от половината от тях бяха погребани в масови гробове в Дерна, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки Отам Абдулджалил, здравен министър в правителството на източна Либия. Северноафриканската държава е разделена от две правителства, които контролират съответно изтока и запада, а жестоката гражданска война, която продължава между двете страни в продължение на почти десетилетие, подхранва опасенията относно потенциалните бариери пред помощта да достигне до засегнатите от бедствието.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР