Сателитната технология на Starlink може да се използва и като

...
Коментари Харесай

Учени използват Starlink в ролята на GPS


Сателитната технология на Starlink може да се употребява и като опция на GPS
(снимка: Starlink)

Учени от Тексас откриха нов метод за потребление на наличните повече от 3000 спътника Starlink в орбита. Потенциално съзвездието на Илон Мъск е в положение да размени няколко дузини GPS спътници, употребявани за навигация.

Въпреки че има хиляди спътници Starlink в ниска околоземна орбита и GPS спътници в една от шест доста по-високи орбити, правейки по две обиколки дневно, и двете съзвездия извършват ненапълно сходни функционалности – те излъчват радиосигнали към Земята. Сигналите на Starlink се употребяват за предаване на данни в световната мрежа, до момента в който сигналите от няколко GPS спътника се употребяват за триангулиране на приемника на Земята и установяване на точното местонахождение на потребителя.

Екип от откриватели от лабораторията за радионавигация на Тексаския университет има вяра, че Starlink ще бъде подобаваща като аварийна система за световно позициониране. Първоначално SpaceX – компанията зад плана Starlink – поддържа концепцията, само че по-късно откривателите трябваше да се оправят сами, без помощ от притежателя на сателитното съзвездие.

Учените са купили терминал Starlink и абонамент, който им разрешава да предават видеоклипове в YouTube 24 часа в денонощието. Системата е обвързвана с близка антена, която е употребена за хващане на постоянно повтарящи се сигнали за синхронизация, с цел да помогне на приемниците на Starlink на Земята да поддържат непрекъсната връзка със спътниците. В същото време не са правени опити за хакване на самите сигнали, належащо е единствено тяхното съществуване.
още по темата
Сигналите за синхронизиране се изпращат на тъкмо избрани шпации: четири последователности на всяка милисекунда – сходен принцип се употребява от GPS. Като се има поради информацията за сателитното придвижване на Starlink, която е отворена, с цел да се избегнат конфликти с други обекти, източникът на сигнала и какъв брой надалеч е спътникът, е допустимо да се дефинира местоположението на приемника на Земята с акуратност от към 30 м.

Разбира се, такива индикатори не могат да се съпоставят с милиметровата акуратност на GPS, в тази ситуация за военни цели. Но съгласно учените, в случай че SpaceX въпреки всичко реши да поддържа опита и да добави спомагателни данни към синхронизиращия сигнал на Starlink, точността ще доближи по-малко от метър, което е сравнимо с точността на GPS за комерсиална, невоенна приложимост.

Проблемът не е единствено в това, че подобен сигнал може да бъде сменен от злонамерени лица, само че и че до момента SpaceX не е проявявала интерес да се конкурира с GPS системите, тъй че не се чака помощ за плана от компанията. Както означават учените, в случай че SpaceX им помагаше, създаването на технологията щеше да отнеме доста по-малко от 2 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР