Сателитна снимка показва щетите върху петролните и газови съоръжения на

...
Сателитна снимка показва щетите върху петролните и газови съоръжения на
Коментари Харесай

Излизането на Saudi Aramco на борсата може да се отложи заради атаката с дронове

Сателитна фотография демонстрира вредите върху петролните и газови уреди на Saudi Aramco в полето Abqaiq

Рияд до момента не е показал график за възобновяване на целия индустриален потенциал на Aramco, което е главен фактор за посоката на цените на петрола сега. Атаката, която унищожи половината индустриален потенциал на Саудитска Арабия, хвърли сянка върху държавния петролен колос Saudi Aramco и дълго чаканото му в началото обществено предложение (IPO), считано за най-голямото в историята. Изпълнителният шеф на компанията Амин Насър сподели предходната седмица, че компанията ще бъде записана на борсата в Рияд " доста скоро ", като банкери от J.P. Morgan, Goldman Sachs, Credit Suisse и Citigroup се срещнаха в Дубай, с цел да стартират работа по IPO-то. Сега обаче обстановката може да се промени.

Нападението през уикенда насочи вложенията към сигурни убежища в понеделник, а специалистите в сектора сложиха под въпрос сигурността на активите на Aramco и доверието на бъдещите й акционери. " Съботните офанзиви покачват страха от бъдещи набези по напълно действителен метод за вложителите в акции ", споделя Елън Уолд, президент на Transversal Consulting, пред CNBC.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Важно е какъв брой ще продължи възобновяване

Рияд до момента не е показал график за възобновяване на целия индустриален потенциал на Aramco, което е главен фактор за посоката на цените на петрола сега. Източници, близки до компанията, настояват, че това може да отнеме от дни или седмици до месеци. Ударите, отговорност за които поеха бунтовниците от племето хути в Йемен, само че публични представители в Съединени американски щати упрекнаха Иран, заличиха близо 5.7 млн. барела дневно от производството на саудитски нефт - еквивалент на 5% от международното търсене дневно.

Ключов въпрос за вложителите е дали графикът за IPO ще продължи по проект, което съгласно някои информации е трябвало да бъде оповестено на борсата в Рияд през ноември. " Ще би трябвало да забележим дали Саудитска Арабия ще реши да забави IPO-то, защото в този момент се концентрира върху офанзивата и следствията ", сподели Уолд. Saudi Aramco към този момент не е коментирала тематиката.

Уолд предизвести, че Саудитска Арабия би трябвало деликатно да обмисли какво влияние може да има бъдеща офанзива против общественото предложение на Aramco и борсата в страната.

Айхам Камел, началник на бизнеса в Близкия изток на Eurasia Group, не планува промени в проектите на управлението. " Престолонаследникът Мохамед бин Салман ще накара компанията да показва, че може дейно да се оправи с тероризма или военните провокации ", написа Камел в записка до клиентите си, като отбелязва, че геополитическите опасности не са били съответно избрани при оценките на компанията и нейните активи.

Атаката против инсталациите на Aramco " ще има единствено лимитирано влияние върху интереса към акциите й, защото първият стадий от IPO-то ще бъде на локалния пазар ", споделя още Камел. Той обаче прибавя, че интернационалният съставен елемент на продажбата би бил по-чувствителен към геополитическите опасности.

Ахилесовата пета на Саудитска Арабия

Агенция Reuters заяви предходната седмица, че кралството възнамерява да пусне 1% от акциите на Aramco на фондовата борса в Рияд преди края на тази година и още 1% през 2020 година като първи стадий преди обществената продажба на към 5% от компанията. Петролният колос забави своето IPO, в началото планувано за 2018 година, като терзания пораждаха нуждата от обществен надзор на финансите му и комплицираната корпоративна конструкция. Престолонаследникът Мохамед бин Салман разгласи оценка до 2 трлн. $, до момента в който редица банкери предлагат оценка, по-близка до 1.5 трлн. $.

" Съботните произшествия разкриха ахилесовата пета в способността компанията да пази доста значим сегмент от нефтената инфраструктура ", споделя Самир Мадани, съосновател на компанията за данни Tankertrackers.com.

Докато пазарите чакат реакцията на кралството, вложителите евентуално се питат по какъв начин Саудитска Арабия е могла да допусне да бъде толкоз уязвима и какво значи това в бъдеще. " Саудитска Арабия постоянно е казвала, че петролните й съоръжения са безвредни. Изведнъж това към този момент не е по този начин, съобщи Амрита Сен, основен анализатор на петролните пазари в Energy Aspects, пред CNBC. Някои производства могат да се възстановят бързо, а за други може да са нужни месеци. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР