Сателитите показват, че най-големият айсберг в света се е завъртял

...
Сателитите показват, че най-големият айсберг в света се е завъртял
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света се раздвижи

Сателитите демонстрират, че най-големият айсберг в света се е завъртял във водите на морето Уедел и в този момент се движи на север по полуострова на Белия континент, оповестява БиБиСи.

Известно време изглеждаше, че замръзналата маса с дължина от 160 км се е забила в част от плиткото морско дъно. A68 можеше да стане най-големият " мразовит остров " в света, само че от този момент набира скорост.

" За обект с тегло към един трилион тона, A68 наподобява много чевръст. След една година престой близо ледения шелф от който произлиза, в средата на 2018 година А68 попадна в течението на Уедел Гайър, океански поток по посока на часовниковата стрелка, който го завъртя на 270 градуса и го придвижи на 250 км на север ", разяснява проф. Адриан Люкман.

" Айсбергът е 160 км дълъг, само че единствено 200 м пълен - сходно като съответствие с кредитна карта - тъй че е изненадващо какъв брой малко вреди е претърпял в своето пътешестване до момента. " A68 се откъсва от края на ледния шелф на Ларсен С през юли 2017 година Проф. Люкман от Университета в Суонзи следи обстановката, употребявайки европейските спътници Сентинел-1.

Има два от тези спътника, които прелитат над айсберга на всеки няколко дни.

Сателитите са оборудвани с радарни датчици за земната повърхнина, без значение от атмосферните и светлинни условия. В момента Антарктика е в зимен мрак.

Въпреки че A68 е цялостен, той е изгубил някои обилни части лед. Един сегмент се откъсва от единия му край скоро след " раждането " на айсберга. То бе остатъчно огромно, за получи лично название - A68b.

С размери почти 13 км на 5 км, този блок се намира на към 110 км северно по продължение на полуострова.

Подобно на множеството айсберги от морския бранш Уедел на континента, A68a и b в последна сметка ще бъдат поети от Антарктическото циркумполярно течение, което ще ги изхвърли към южния Атлантик по пътя, станал прочут като " алея на айсбергите ".

Това е същото придвижване на водата и съпътстващите ветрове, което известният откривател сър Ърнест Шакълтън употребява през 1916 година, с цел да избяга от Антарктика, след загубата на кораба " Ендюрънс ".

Шакълтън се стреми да стигне до остров Южна Джорджия, където постоянно могат да се видят огромни айсберги в морето.

Дълбоките дъна на ледените блокове се стопират в плиткия континентален шелф на Британските отвъдморски територии. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР