Сателитът Star Sphere 1 на Sony е оборудван с йонен

...
Сателитът Star Sphere 1 на Sony е оборудван с йонен
Коментари Харесай

Първи тестове в космоса на йонни двигатели с вода


Сателитът Star Sphere 1 на Sony е оборудван с йонен мотор и камера за снимане
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската компания Pale Blue организира първия в света галактически тест на йонни мотори, задвижвани с водна пара. Поставени в наносателит на Sony, моторите бяха пуснати за към две минути. Въз основа на получените данни инженерите заключиха, че опитът е сполучлив.

Задвижващата система е тествана на 3 март на първия спътник на Sony, изстрелян в космоса като част от плана Star Sphere, чиято цел е да даде на повече хора достъп до висококачествени изображения на Земя и други галактически обекти.

Сателитът Star Sphere 1, прочут още като EYE, беше изведен в орбита с ракета Falcon 9 на SpaceX. Сателитът, ситуиран на височина 500-600 км от Земята, е оборудван с камера за правене на фотоси, заяви Gizmodo.
още по темата
Успешният тест на задвижващата система ще разреши на Pale Blue да продължи напред с плана, доставяйки спътника до целевата му орбита, където апаратът би трябвало да стартира да работи по-късно тази година.

„ Pale Blue създаде и тества своето водно-базирано задвижване. Направихме голяма крачка напред по пътя към изстрелване на други апарати от плана Star Sphere в орбита ”, разясниха от компанията.

Основната цел на разработчиците на водния йонен мотор е да основат различна технология, която разрешава на спътниците да останат в околоземна орбита. Водата играе ролята на екологично гориво, което е преференциално и от икономическа позиция. Задвижващата система на Pale Blue просто разделя водата на водород и О2, изгаряйки ги като гориво.

Използването на вода като гориво обаче има своите ограничавания във връзка с размера и тежестта на галактическия транспортен съд, който може да бъде задвижван от такива мотори. Смята се, че водните йонни мотори са идеални за потребление в дребни спътници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР