Сатаната се превърна в невероятно популярна фигура в съвременната религия

...
Сатаната се превърна в невероятно популярна фигура в съвременната религия
Коментари Харесай

Защо в религиозните текстове няма подробности за Сатаната?

Сатаната се трансформира в необикновено известна фигура в актуалната вяра и известната просвета. Но, на практика няма детайлности за него в религиозните текстове, което обърква мнозина. Поради това пораждат доста въпроси по отношение на Сатаната и не на всеки от тях може да се отговори (Zona666.com). Сатаната змията ли е, която е дала ябълката на Ева? Фигурата на изкусителната змия, която убедила Ева да опита неразрешения плод под формата на ябълка, след което Ева и Адам били изгонени от Райската градина, е обвързвана със Сатаната. Но, в действителност Библията не споделя нищо за тази връзка.



Освен това, в първата книга на Битие, змията е разказана като „ най-умната от животните в полето “. Само в Откровението на Йоан Богослов се появява първото съпоставяне на Сатаната със змия: “И беше свален огромният дракон, онази старовременна змия, която се назовава демон и Сатана, който мами целия свят; свален беше на земята, свалени бяха и ангелите му дружно с него.. ” Според библейските учени, когато е писано Битие, никой не е свързвал змията-изкусителка със Сатаната. Ако обаче тази Змия не е Сатаната, тогава кой е? Просто говореща змия? В случая, това е единственото такова животно в Библията. Той няма име? Обичайната дума Сатана в действителност се превежда от иврит като „ съперник “ или „ клюкар “, и в никакъв случай не се употребява като име в Стария Завет. Често се употребява по отношение на хора, да вземем за пример цар Ризон от Сирия се назовава Сатана (противник) на цар Соломон.



Има и ангел със същото название Сатана, който работи като съблазнител на праведните. Например, Бог желае да изпита човек и изпраща ангел-сатана. Този ангел изпраща разнообразни неприятности на индивида, с цел да види дали този човек към момента ще е правоверен християнин, когато загуби всичко. Думата “дявол ” също значи просто “обвинител ” и това е превод на думата “сатана ” на гръцки. И несъмнено, че Сатаната не се назовава Луцифер (Утринна звезда). В Библията това име се употребява единствено един път, в книгата на оракул Исая, когато той написа за Вавилонския цар. По-късно, духовенството свързва това със Сатаната, който се трансформира в източник на мита за падналия ангел. В същото време е любопитно, че в Новия Завет, Исус Христос се назовава Утринна звезда (Луцифер): “Аз Исус проводих моя ангел да ви засвидетелствува това в църквите. Аз съм коренът и родът Давидов, светлата и утренната звезда. ” Четете още: Загадката на дяволските стъпки Той ли ръководи пъкъла? Всички знаят, че Сатаната е владетелят на Ада, в който се радва на мъченията на грешниците. Всички знаят, като се изключи самите източници във всички Авраамически религии. Никъде в Библията Сатаната не е обвързван с Ада, в смисъла, че това е неговото царство.



Откъде се появява тази концепция? Това в действителност е огромна тайнственост, само че съгласно най-разпространената версия, в някакъв миг, Сатаната просто бил припознат с гръко-римските богове на подземния свят, а точно Хадес и Плутон. Друга версия сочи като източник зороастризма, в който съществува злият дух Ангра Майню, който изтезава душите на злите хора, попаднали в неговия под земята свят след гибелта си. Какви са неговите сили на земята? Поп културата дава голяма мощ на Сатаната, само че наподобява, библейският дявол има доста ограничавания на Земята. В Стария Завет, той можел неотложно да унищожи живот, само че единствено след позволение от Бог. В Новия завет, той може да изкушава Исус, като го подтиква да употребява огромната си мощ. Например, когато Исус е гладен, Сатаната му предлага да трансформира камъни в самун, само че да не го направи самичък.



От друга страна, Марк и Лука, описват по какъв начин Исус прогонва демоните от хората, което значи, че Сатаната и демоните имат силата да населяват човешки тела. Сатана също, в един миг, предлага на Исус „ всички царства на света “, само че не е ясно дали той фактически е в положение да направи това. Повечето християнски групи са уверени, че същинската мощ на Сатаната на земята е точно изкушението и тъкмо от това би трябвало да се опасяваме. Откъде са пристигнали рогата и алената му кожа? В наши дни класическият облик на Дявола – Сатаната включва алена кожа, рога, копита и опашка, а в ръцете си държи тризъбец. Този облик е репликиран милиони пъти и се появява на всички места – от филми и анимационни филми до комикси и карикатури.



Нищо от това обаче не е разказано в Библията. Тези характерности за пръв път се появяват в облика на Сатаната едвам през късното Средновековие. Откъде са пристигнали? Също е незнайно. Според най-разпространената версия, рогата и копитата са “отишли ” при Сатаната от гръцкия господ Пан, който бил диво и много неприятно творение. Тризъбецът е “дошъл ” от Посейдон, а аленият цвят, евентуално е “дошъл ” от аления змей, разказан в книгата Откровение. Какво го свързва с Антихриста? Новият завет разказва идващата поява на подправен избавител под името Антихрист. Първото писмо до Солун и Откровението на Йоан Богослов, свързват това име със Сатаната, само че в това време дават да се разбере, че те са разнообразни персони. И по този начин, каква е връзката сред Сатаната и Антихриста? А има ли такава?



През Средновековието се е вярвало, че Антихристът ще бъде диаметралност на Исус във всичко, тъй че в случай че Исус е наследник на Бог и роден от девственица, тогава Антихристът евентуално ще бъде наследник на Сатаната, роден от разпусната жена. Но, това наподобява по-скоро като прекомерно безусловно схващане на думата Антихрист. Въпреки това, сходно пояснение бързо става известно и през днешния ден се счита за съвсем канонично. В същото време, главната християнска концепция отхвърля, че Антихристът е наследник на Сатаната. И в действителност, връзката сред двамата е друга неразрешима религиозна тайнственост.
Източник: zona666.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР