Състоянието на Шабленското езеро не е добро. В момента е

...
Състоянието на Шабленското езеро не е добро. В момента е
Коментари Харесай

Шабленското езеро е затлачено от тиня, уверява Нено Димов

Състоянието на Шабленското езеро не е положително. В момента е затлачено от кал, а главният проблем е неналичието на О2. " Това съобщи пред Нова телевизия екоминистърът Нено Димов във връзка обстановката в предпазена околност " Шабленско езеро ".

По думите му езерото е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, което значи, че е имало непрестанно източване. Той означи, че това го е държало в положително положение.

Екоминистърът разясни, че е разговарял с локалните и кмета какво е било положението на езерото през години и в този момент.

" Кислородът понижава, рибата изчезва, раците ги няма, а риболовците към този момент не вървят там ", уточни Димов.

Той акцентира, че по Оперативна програма " Околна среда " ще бъдат отпуснати 5 милиона за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, с цел да бъдат построени уреди, които да подобрят положението им.

Нено Димов посочи още, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, само че водата сама го е разширила.

Екоминистърът изясни, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички действия би трябвало да се правят задоволително време преди 1 април, с цел да може да се възвърне равнището на езерото.

Димов показа и, че по думите на инспекторите в региона има единствено зараждащи се дюни, които не са под отбрана.

По проблема " Пирин ", министърът съобщи, че към момента няма влезнало решение за анулация на екологичната оценка на националния парк. Той увери, че откакто съдът излезе с конкректно решение, то ще бъде спазено.

" Когато има спор какво е законово положение, съдът дефинира кой е прав ", добави Димов.

По забавянето за заплащане на санкцията след хорото в Рилските езера, министърът разяснява, че тя е платена непринудено 5-6 месеца след случката. Той акцентира, че дават милиони на Национална агенция за приходите, които те да събират заради недоброволно заплащане.

Относно подозренията за замърсяване на водите на река Драговищица, Нено Димов акцентира, че се вършат замервания по 60 индикатора на самата граница, като се чака и от сръбска страна да подхващат някакви дейности.

Припомняме, че на мястото беше осъществена инспекция от министъра на околната среда и водите Нено Димов и екип от отрасловото ведомство. Проверката беше по предписание на премиера Борисов, откакто екоорганизации разгласиха нередностите. Според еколозите ниското равнище на водата във басейна може да повлияе върху популациите на птици и риби.

По думите на шефът на държавната резиденция в Шабла Кралю Кралев, източването на езерото се е правило от 20 години по този метод.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР