Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва

...
Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва
Коментари Харесай

До края на годината ЕС ще разчита само на внос на риба и морски продукти

Състоянието на рибните ресурси в Световния океан е трагично, демонстрира отчет на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO). Една трета от тях са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба се покачва два пъти по-бързо от повишаването на популацията на Земята.

Днешният Ден на рибната взаимозависимост сигнализира, че Европейският съюз към този момент е изконсумирал всичките си рибни запаси за 2019 година и до края на годината ще разчита само на импорт на риба и морски артикули, с цел да задоволи потребителското търсене. Данните демонстрират, че Европа е подвластна от риба повече след като и да било в своята история - през днешния ден използваме доста повече морска храна, в сравнение с можем да осезаем в своите води или да отгледаме в рибни ферми. А разрастващите се страни са главен експортьор на риба за Европейски Съюз. Прогресивно рибата и рибните артикули попадат в обсега на най-търгуваните храни в световен мащаб. През 2017 година търговията с риба доближи нов връх на стойност от 152 милиарда $.

По отношение на потреблението на риба на глава от популацията, Португалия (55.3 кг), Испания (46.2 кг), Литва (44.7 кг), Франция (34.4 kg) и Швеция (33.2 кг) имат най-високи равнища на ползване в Европейски Съюз. Заедно тези пет страни съставляват към една трета от потреблението на риба в блока. Всеки европейски жител употребява приблизително 22.7 кг морски артикули всяка година. Статистиката сочи, че България е на предпоследно място в Европейски Съюз по консумация на риба след Унгария. Въпреки това страната ни е изчерпала своите рибни ресурси още на 1-ви юни.
Някои страни като Хърватия, Холандия и Ирландия към момента съумяват да задоволят потреблението си на риба на годишна база. В други страни обаче, където се следи по-голяма взаимозависимост от морска храна от непознати води, Денят на рибната взаимозависимост идва още по-рано: Австрия (17 януари), Словения (15 февруари), Словакия (18 февруари). През 2019 година европейският Ден на рибната взаимозависимост към този момент настава с към месец по-рано спрямо 2000 година А преди тридесет години Европа е успявала да задоволи търсенето на риба от домашни води до септември и даже октомври, напомня природозащитната организация WWF.

170 млн. тона риба годишно към този момент не са в положение да изхранват международното население. Около 3.2 милиарда души на планетата, множеството от които в разрастващите се страни, разчитат точно на морската храна за своята издръжка.

" Независимо дали става въпрос за локални или вносни морски артикули, дано да се стремим към резистентен избор. Купувайки сертифицирана риба, ние освен оказваме помощ на океаните и рибните ресурси да се възстановят, само че и поддържаме поминъка на хората, които зависят от рибата като източник на храна и приходи ", поучава Константин Христов от WWF.

Повече от 4.6 млн. риболовни съдове, две трети от които в Азия, всеки ден излизат в морето в търсене на риба. За над 800 милиона души по света рибата е метод на живот. Малко прочут факт е, че огромна част от заетите във вторичния бранш на преправка, превоз и продажба в действителност са дами, работещи наедно с мъжете, с цел да изхранват своите фамилии.

Затова в случай че желаеме да консумираме риба и за в бъдеще, да запазим разнообразието на морска храна и да дадем опция на локалните общности да живеят от скъпите запаси, които им дава природата, дано да обърнем международните политики, потребности и ползване в устойчива посока. За тази цел WWF създаде първия по рода си справочник за избор на морска храна. Рибният буквар 0.2 дава потребни свети по какъв начин да пазарим морска храна от магазина без да вредим на живота в океана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР