Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва

...
Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва
Коментари Харесай

Рибните запаси в Европа намалят драстично

Състоянието на рибните ресурси в Световния океан е трагично, демонстрира отчет на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO). Една трета от тях са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба се покачва два пъти по-бързо от повишаването на популацията на Земята, оповестиха от WWF.
Това не е просто статистика, а плашеща наклонност с действителни последствия. Днешният Ден на рибната взаимозависимост сигнализира, че Европейският съюз към този момент е изконсумирал всичките си рибни запаси за 2019 година и до края на годината ще разчита само на импорт на риба и морски артикули, с цел да задоволи потребителското търсене. Данните демонстрират, че Европа е подвластна от риба повече след като и да било в своята история – през днешния ден използваме доста повече морска храна, в сравнение с можем да осезаем в своите води или да отгледаме в рибни ферми. А разрастващите се страни са главен експортьор на риба за Европейски Съюз. Прогресивно рибата и рибните артикули попадат в обсега на най-търгуваните храни в световен мащаб. През 2017 година търговията с риба доближи нов връх на стойност от 152 милиарда $.
По отношение на потреблението на риба на глава от популацията, Португалия (55.3 kg), Испания (46.2 кг), Литва (44.7 кг), Франция (34.4 kg) и Швеция (33.2 кг) имат най-високи равнища на ползване в Европейски Съюз . Заедно тези пет страни съставляват към една трета от потреблението на риба в блока. Всеки европейски жител употребява приблизително 22.7 кг морски артикули всяка година. Статистиката сочи, че България е на предпоследно място в Европейски Съюз по консумация на риба след Унгария. Въпреки това страната ни е изчерпала своите рибни ресурси още на 1-ви юни.
Някои страни като Хърватия, Холандия и Ирландия към момента съумяват да задоволят потреблението си на риба на годишна база. В други страни обаче, където се следи по-голяма взаимозависимост от морска храна от непознати води, Денят на рибната взаимозависимост идва още по-рано: Австрия (17 януари), Словения (15 февруари), Словакия (18 февруари). През 2019 година европейският Ден на рибната взаимозависимост към този момент настава с към месец по-рано спрямо 2000 година А преди тридесет години Европа е успявала да задоволи търсенето на риба от домашни води до септември и даже октомври, напомня природозащитната организация WWF.
170 млн. тона риба годишно към този момент не са в положение да изхранват международното население. Около 3.2 милиарда души на планетата, множеството от които в разрастващите се страни, разчитат точно на морската храна за своята издръжка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР