Състоянието на релсовия път в София е повод за притеснение

...
Състоянието на релсовия път в София е повод за притеснение
Коментари Харесай

Ще има ли още катастрофи по трасето на трамвай 10?

Състоянието на релсовия път в София е мотив за терзание на пътуващите отдавна, а през днешния ден, 12 ноември, сериозен случай с трамвай номер 10 при Съдебната палата докара до ранен човек.
Вече трета година сектор от бул. " Ал. Стамболийски " тормози пътуващите с линии 10 и 8. В началото на 2016 година пред кореспондент на Actualno.com един от ватманите по линия 10  показа, че 
Тогава екипът на Actualno.com се свърза с представител на " Столичен Електротранспорт ", с цел да разяснява положението на релсовия път . Инж. Пламен Кончарски, зам. шеф по Инфраструктура и енергозахранване в " Столичен Електротранспорт " и шеф на " Трансенерго и Релсов път " ни осведоми, че секторът по бул. " Ал. Стамболийски " от бул. " К. Величков " до трамвайно ухо " Западен парк " от няколко години се включва в стратегиите на Столична община за цялостна реорганизация.
" През 2015 година са били направени механически планове и булевардът е включен за Европейско финансиране по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година ", изясни Кончарски. Той отговори на въпрос за положението на сектора и по сигнали на читатели с опасения за бъдеща злополука поради влошеното положение на пътя и некомфортното пътешестване с трамвая, който минава по трасето. Въпреки това до реализацията на реконструкцията Столичен електротранспорт ЕАД, отделение " Трансенерго и районна прокуратура " ще прави спешни и настоящи поправки на релсовия път, като се цели да се предотвратят повреди, по думите на зам.-шефа на столичния електротранспорт. Трамвайният релсов път е строен през 1985 година от улейни трамвайни релси на стоманобетонови панели – маджарски вид ", изясни инж. Кончарски.
" През дългия интервал на употреба е претърпял голям брой деформации, изхабяване на релсите и обрушаване на панелите разрушение на асфалтовото покритие. Понеже самите панели са на лимита на експлоатационния си интервал, много време включваме сектора в ремонтите на Столична община, само че защото финансирането си е сериозна инвестиция, не може да се подсигури. Още повече, че напоследък Метрополитенът гълта много средства и около него ние не може да се пласираме ", разясни инж. Кончарски.
Той е безапелационен, че трасето не е рисково, а пропаданията, които ги има, са в допустимите граници.
" Тази година (бел. ред. 2016 г.) ремонт на трасето сигурно няма да стартира, тъй като в този момент започва третия лъч на метрото. Затова сега се правят само настоящи спешни поправки на релсовия път ", добави още той преди 3 години.
Инж. Кончарски сподели и, че предпочитаните поправки в столицата се дефинират от Направление " Архитектура и градоустройство " към Столична община.
" Доста трасета са направени през 1985 година и тогава е имало средства да се правят ремонтите, само че в този момент е мъчно добави още той. Когато се залага на ремонт на дребни сектори, от ден на ден средства би трябвало да се заделят за настоящо поддържане и спешни поправки в случай, че парите са ни едни и същи. Ние нямаме субсидия за поправки на релсов път и контактна мрежа. Текущите поправки се правят от Електротранспорта. Основните поправки се афишират публични поръчки. Не сме единствено ние предприятието, което може да извършва този тип активност. Създава се комисия към столична община, назначена от кмета. Трасето се следи и се реагира незабавно. ", увери тогава инж. Кончарски.
При настоящия случай до Съдебната палата наподобява единият вагон на трамвая е завил без в действителност това да е било желанието на ватмана и е блъснал дамата. Според неправителствената организация " Спаси София ", която към този момент има представител в Столичния общински съвет (СОС) - Борис Бонев, евентуалната причина е проблем със стрелката. " Стрелките са остарели и евтини, а трамвайната инфраструктура е толкоз неподдържана, че към този момент е рискова. Това е третия случай единствено за една седмица ", пишат още от " Спаси София ".
Тук може да видите какви бяха случаите с трамваи през 2019 година
Вижте фрагменти от днешния случай в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР