Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо, който беше ,

...
Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо, който беше ,
Коментари Харесай

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо остава сериозно, но стабилно след опита за убийството му

Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо , който беше, остава съществено, само че към този момент е устойчиво. Това заяви военният министър на страната Роберт Калиняк в четвъртък сутринта.

" Лекарите съумяха да стабилизират положението на пациента и се подхващат по-нататъшни дейности за възстановяване на положението му, само че за жалост положението му остава съществено ", заяви Калиняк.

Новината идва, откакто Фицо, а представител на словашкото министерство на вътрешните работи дефинира случая като " опит за ликвидиране ". Беше обявено, че му е осъществена интервенция и че той е с заплаха за живота.

По-късно вицепремиерът Томаш Тараба сподели пред Би Би Си, че по негова информация интервенцията е завършила добре и че пострадванията му към този момент не са животозастрашаващи.

В четвъртък Мириам Лапуникова , шеф на болничното заведение, където се лекува Фицо, сподели, че му е направена компютърна томография. Извършена е и петчасова интервенция, в която са взели участие два оперативни екипа.

По нейни думи Фицо е имал голям брой огнестрелни рани. Тя също удостовери, че все още положението му е устойчиво, само че остава доста съществено.

Информационното издание Aktuality.sk цитира неназован източник, съгласно който Фицо е излязъл от операционната зала и е в устойчиво положение.

Фицо беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова . Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено съвещание на кабинета, до момента в който той се ръкувал с пристигнали да го поздравят последователи.

Според държавното управление стрелбата е имала политически претекст.

Късно в сряда на взаимен брифинг военният министър Роберт Калиняк и министърът на вътрешните работи Матуш Сутай Есток оповестиха, че Фицо е бил прострелян пет пъти, като един от патроните е улучил стомаха му.

Есток дефинира покушението като „ офанзива против демокрацията “.

Фицо като министър председател през октомври, откакто неговата популистка партия Курс-Социалдемокрация победи на парламентарните избори. Това е третият му мандат.

Министър-председателят постоянно заема. Той подлага на критика военната поддръжка за Украйна, опълчва се на глобите против Русия и споделя, че би наложил несъгласие на всяка покана за Киев да се причисли към НАТО.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР