Състоянието на медийната среда в България, доверието на гражданите в

...
Състоянието на медийната среда в България, доверието на гражданите в
Коментари Харесай

Президентът Радев и генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар обсъдиха състоянието на медите у нас

Състоянието на медийната среда в България, доверието на жителите в медиите, професионалните стандарти в публицистиката, моделите за финансиране на българските медии и методите за отстояване на независимостта на публицистичната политика разискаха на среща на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев и генералният секретар на „ Репортери без граници “ Кристоф Делоар. В срещата взе участие и Полин Адес-Мевел, представител и началник на отдел „ Европейски съюз и Балкани “ в организацията.

Според президента, 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на „ Репортери без граници “ е обезпокоително на първо място поради установените съществени проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на изчерпателен медиен закон, който да задава стандарти и да контролира активността на всички медии у нас, е измежду аргументите за положението на медийната среда, беше посочено на срещата. По думите на президента, финансирането е основен въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са нужни ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им систематизиране.

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел показаха угриженост, че в последните 13 години в България се следи устойчива наклонност на утежняване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и неналичието на ефикасни резултати в следствието на случаи на нахлуване и закани против български проверяващи публицисти.

Двамата оцениха високо обществените послания на президента Румен Радев в поддръжка на свободата на словото, независимостта на медиите и отбраната на професионалните стандарти на публицистите. Според тях е належащо българските институции да пристъпят към приемането на съответно законодателство, което да подсигурява независимостта на публицистичната политика в медиите от политическа и икономическа взаимозависимост, както и за сигурността на проверяващите публицисти. Радев сложи въпроса за даване на информация на страната ни за работещите модели и положителните европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в страните с одобрени демократични обичаи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР