Състоянието на човешките права се влошава от година на година

...
Състоянието на човешките права се влошава от година на година
Коментари Харесай

Човешките права през 2019: Глобален упадък и голямата заплаха Китай

Състоянието на човешките права се утежнява от година на година в целия свят, само че точно Китай е страната, която нанася най-големи провали на концепцията за правозащитност, написа svobodnaevropa.bg.

Това излиза наяве от годишния отчет на интернационалната неправителствена организация Хюман Райтс Уоч, оповестен във вторник вечерта. Това е 30-ия следващ отчет в историята на институцията.

Китайското държавно управление преглежда човешките права като екзистенциална опасност, написа шефът на Хюман Райтс Уоч Кенет Рот. Това стартира със възбраната за политически свободи и стига до Оруелов вид цензура в интернет.

Но Китай и комунистическата партия в тази страна надалеч не бяха единствените източници за нарушение на човешките права през 2019 година, написа още Кенет Рот. Във въоръжените спорове в Сирия и Йемен най-безочливо се пренебрегваха интернационалните правила, които биха удържали цивилните настрани от произвола на войните. Другаде пък популистките автократи получаваха власт посредством демонизирането на малцинства, а след това удържаха тази власт, нападайки тези, които обезпечават разделянето на управляващите и противодействието на всяко ръководство – такива са самостоятелните публицисти, съдиите, деятелите. Някои водачи, като да вземем за пример американският президент Доналд Тръмп, индийският министър председател Наредра Моди и бразилският президент Болсонаро, ограничиха същото това разбиране за интернационално право в региона на човешките права, което Китай подкопава като цяло, счита Рот.
Европейският съюз и човешките права през 2019
Европейският съюз е посочен в отчета като едно от местата, където човешките права се нарушават най-рядко. 28-те страни членки обаче също имат проблеми, които през последната година са се задълбочили, вместо да вървят към решение. „ Европейският съюз е защитавал човешките права в отговор опитите на някои страни членки да подкопаят демократичните си институции “, написа в отчета.

Миграцията, дискриминирането, проблемите в битката с тероризма и нарушаването на върховенството на закона са главните посочени от „ Хюман райтс уоч “ проблеми в Европейски Съюз.

Вместо да работят по основаването на работещ механизъм за разпределение на тежестта от мигрантския напън сред страните членки, те са се съсредоточили върху отбраната на границите като в някои обстановки се е стигало до използване на принуждение към търсещите леговище, написа в отчета. Проблемът е изключително сериозен в страни, които са външни граници на Европейски Съюз и срещат мигрантски напън като Гърция, Испания, Хърватия, а също и в Унгария, Полша, Румъния и Германия. Отбелязва се позитивен резултат от съдействието в региона на миграцията с Либия и Мароко.

Като сериозен проблем в Европейски Съюз за поредна година се отбелязва ксенофобията, а през 2019 година се вижда и напредък на антисемитизма. Неправителствената организация отбелязва също, че хората с увреждания също са подложени на дискриминация в някои страни членки на Европейски Съюз. Проблем е и насилието над дами. В отчета се отбелязва, че седем страни от Европейски Съюз не са утвърдили Истанбулската спогодба за битка с насилието над дами. Посочва се също, че ромската общественост продължава да е измежду най-маргинализираните в Европа, а изключително уязвими са дамите и девойките.

Управляващите в няколко страни членки на Европейски Съюз не престават да подкопават върховенството на закона. Отбелязват се напъните на европейските институции в битката против тази наклонност в Полша и Унгария. През 2019 година и двете страни са подложени на процедури по член 7 от контракта за Европейски Съюз, който планува като последна мярка лишаване на правото на глас на страната поради нарушение на основополагащ принцип на Европейски Съюз. В случая на Унгария и Полша това е върховенството на правото. Срещу двете страни са водени няколко каузи в Съда на Европейски Съюз. През 2019 година той реши, че полският закон, който понижава възрастта за пенсиониране на висшите съдии е в нарушаване на европейското право, по-късно такова решение беше взето и за намаляването на пенсионната възраст на всички останали съдии. Срещу Унгария се водят каузи поради закона, с който изисква регистрация на неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина, и поради наредбите, които разрешават арестуване на търсещи леговище и експулсирането им без правосъден развой.

В отчета се показва също, че Европейската комисия е предложила механизъм за наблюдаване на върховенството на закона във всички страни членки на Европейски Съюз, както и обвързване на европейските фондове с върховенството на закона.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР