Състоянието на БДЖ през последните месеци е трагично. Постоянно липсват

...
Състоянието на БДЖ през последните месеци е трагично. Постоянно липсват
Коментари Харесай

Акценти за 26 август – 1 септември от Banker Weekly

Състоянието на БДЖ през последните месеци е трагично. Постоянно липсват локомотиви и вагони, все по-голям % от графика за придвижване на влаковете не се извършва, закъсненията и отменянето на пътнически композиции са всеобщи феномени. Дори и счетоводните трикове не могат да скрият утежняването на финансовите индикатори в държавната железница. Такива са констатациите на новото управление на Министерството на превоза и известията за трите седмици, откогато пое ръководството на сектора.

Притежателите на дребен и междинен бизнес са нарекли банкомата с депозитна функционалност " Бърза банка ". За тях това е огромно улеснение, тъй като не се постанова да крият или да заключват в сейфове дневния оборот, нито пък да заплащат на инкасо автомобил, с цел да им кара под защита парите до обслужващата банка. От известно време обаче те са недоволни. Преди месеци да внесеш пари през банкомат не струваше нищо, сега обаче множеството банки вкараха такса и за това, жалват се търговците.

Колкото и всички да се вършат на света вода ненапита, истината е семпла и тъжна: зад някои от кадровите решения на служебния министър-председател доста искрено прозира намесата на именития пловдивчанин Георги Гергов, прочут като " индивида на всички времена ", и на ръководената от него масонска ложа " Слънце ". Става въпрос за реабилитирането на Захари Христов, който преди към година бе освободен от поста заместник-министър на районното развиване и благоустройството по сигнали за корупция.

Макар и импровизирано, предизборната акция набира скорост. Партиите, които ще вземат участие в изборите на 2 октомври, и техните представители към този момент се пробват да формулират някакви послания. Както сподели Бойко Борисов, на ГЕРБ всичко им е наред, единствено дето слоган не могат да си измислят. Засега обаче никой не приказва за платформи и стратегии. И това в действителност е казусът. Политическите обединения стопираха да изготвят и показват пред гласоподавателите в детайли създадени стратегии в икономическата, обществената, културно-образователната и други сфери. 

Купища насъбрани папки из стаите, цялостни догоре колички из коридорите, намусени и запъхтени от бумащината чиновници. Така работи по време на правосъдната почивка администрацията на закритите профилирани съд и прокуратура. В постройката на столичната ул. " Черковна " настроението е минорно, а най-често пусканите реплики са от  " Не знам по какъв начин ще се оправяме с това " до " Добре си ни беше тука ". Промяната на подсъдността води до невъобразима хамалогията по прехвърлянето и разказа на делата, в чието привършване до началото на съдебната година никой не има вяра.

Политически мантри слушаме когато и да е, само че най-натрапчиви техните трептения стават преди избори. Тъй като българските партии от дълго време не си вършат труда да създават и пазят пред обществото пълноценни предизборни стратегии, мантрите към този момент са се наложили като техен ерзац (заместител). Вместо да си вършат труда да четат, схващат и ревизират управнически задължения, прогресивно намаляващите гласоподаватели с удоволствие се оставят да бъдат приспани от обичаните мантри на техните политически пастири.

Длъжниците постоянно стават обект на тормоз от страна на колекторските компании. В резултат значително хора губят съня си, тормозят се ненужно, изпитват възприятие на яд, нарушава се спокойствието им. Може ли да претендират за неимуществените вреди заради претърпените отрицателни страсти? " Именно за тези неприятни страсти пострадалите имат право на обезщетение. Става дума за обезщетение за неимуществени вреди, което може да се претендира както в производството по определяне на недължимост на сумата, по този начин и в едно следващо правосъдно произвеждане. "  Това поучават от адвокатска адвокатска фирма " Ирина Константинова ".



" Продължаваме промяната " е центристка партия – ние залагаме и на икономическия напредък, и на обществените придобивки. Подчертано – с унищожаване на корупцията зад всичко това. Хората няма да не помнят, че ние вдигнахме пенсиите колкото в предходните 12 година, детските градини станаха безвъзмездни и корупцията стартира да понижава. Справка – Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", през който към този момент не влизат канцерогенни домати.  Даниел Лорер , някогашен министър на нововъведенията и развиването, пред БАНКЕРЪ.



По индикатора национално съфинансиране България бе на дъното в Европейски Съюз през последните 15 години, откогато сме член на съюза. А то по правилник би трябвало да бъде най-малко 15%. По стратегия за развиване на селските райони България редовно е давала този най-малко - 15% от общата сума. За интервала 2023-2027 година ресурсът, който дава Европейски Съюз, е 1,41 милиарда евро. И пита: вие какъв брой давате? Ако бяхме запазили остарелия модел на ръководство на ГЕРБ, трябваше да отделим 248 млн. евро. Ние дадохме 2,115 милиарда евро. Това е съвсем 10 пъти повече. Взехме България от 15% и я вдигнахме на 60% национално съфинансиране. В земеделието би трябвало да се гледа напред не 5, а 50 години.  Иван Христанов , някогашен зам.-министър на земеделието, пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР