Състоянието на 9-годишния Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия

...
Състоянието на 9-годишния Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия
Коментари Харесай

Родителите на Стефан: България е от малкото страни, която не лекува пациентите си

Състоянието на 9-годишния Стефан, който страда от спинална мускулна недоразвитост и на който беше отказано лекуване в Румъния, постепенно и прогресивно се утежнява. Това споделиха в предаването „ Тази заран ” по bTV родителите на момчето Галина и Веселин Радойчеви.
Семейството търси лекуване в чужбина, защото у нас то не се ползва. Категорични са обаче, че не желаят да емигрират, изключително принудително.

„ България е една от дребното страни в Европа и на Балканския полуостров, която не лекува своите пациенти. Дори страни като Македония, които не са част от Европейски Съюз, намират средства за тях”, сподели бащата на Стефан.

„ От година и половина има лекарство, което се ползва в множеството европейски страни, и ние от година и половина водим безумна борба за това нашето дете да може да получи лекарството”, съобщи майката Галина.

Причината за отхвърли в Румъния е рецесията на доверие сред българската Здравна каса и румънската. „ Според нас това се дължи на огромните средства, които дължи българската Здравна каса. Никой не има вяра, че тя ще заплати в точния момент лекуването. Съответно никой не желае да блокира лични средства за лекуване на непознато дете и по-късно да чака 1, 2 или 3 години, с цел да си получи парите”, сподели Веселин.

„ Бяхме в Румъния тъкмо преди Коледа, откакто седмица преди този момент бях в румънската Здравна каса в Букурещ, където ме увериха, че няма проблеми и детето може да се лекува. Обадиха се на болничното заведение и също им потвърдиха. Приеха го, отнесоха се извънредно добре, направиха му всички проучвания, вкараха го в тяхната здравна система и тогава се получи позвъняване от румънската Здравна каса, че желаят спомагателни гаранции, че българската страна ще заплати в точния момент. Разбира се, такива гаранции не бяха дадени, може би и няма по какъв начин да дадат”, означи бащата.

„ Беше съкрушително. Очаквахме с такава вяра Стефан да стартира да се лекува и да се усеща по-добре. Беше като потрес. В нашето семейство не се случи чудото по Коледа”, сподели майката Галина. По думите й по-голямата част от хората със същия проблем към този момент не са в България.

Бащата съобщи, че това не е първият случай на отказано лекуване. Отказ са получили и в Гърция, а на други три деца е отказано лекуване в Германия. Подавали са и питания до Австрия, Турция, Съединени американски щати.

По думите на Веселин Радойчев цената на лекарството варира.

" Предполагам, че в България ще е към 70 000 евро на инжекция, като през първите 2 месеца има потребност от 4 инжекции, а по-късно на всеки 4 месеца би трябвало да му се слага по 1 ", изясни той.

„ Ние не желаеме да емигрираме, аз съм живял 7 години в Съединени американски щати, само че аз отхвърлям да емигрирам, изключително принудително. Имаме три деца, желаеме да израснат в България и да бъдат българчета. Не желаеме да припознават друга страна като своя татковина, по тази причина отхвърляме да напуснем. Ние си плащаме осигуровки тук и считаме, че българската страна е длъжна да се погрижи за нас, когато ние имаме потребност от нея”, безапелационен беше бащата Веселин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР