Състоялата се в Израел среща на Николай Патрушев /секретар на

...
Състоялата се в Израел среща на Николай Патрушев /секретар на
Коментари Харесай

Коммерсантъ: Преговори между лидерите на САЩ и Русия са много вероятни

Състоялата се в Израел среща на Николай Патрушев /секретар на съвета за сигурност на Русия/ и Джон Болтън /съветник на президента на Съединени американски щати по националната сигурност/ усили възможностите за среща и на водачите на двете страни по време на Г-20 в Осака.

Списъкът на тематиките за разискванията, подготвян за договарянията сред Путин и Тръмп, е дълъг: от казуса за районната сигурност до стопанската система. При това като обезпечен резултат от срещата им може да бъде посочено единствено това, че Тръмп ще се озове под нова вълна на рецензии от страна на съперниците си. Вчера демократите започнаха нов опит да получат стенограмите от предходните персонални и телефонни диалози сред Доналд Тръмп и Владимир Путин.

„ Подготовката върви и ние не изключваме, че сходна среща е допустимо да се състои “, деликатно съобщи на 25 юни прессекретарят на Путин Дмитрий Песков в отговор на въпрос за възможни контакти на двамата президенти в границите на Г-20 в петък в Япония. Той дефинира руско-американско-израелските договаряния в Йерусалим като част от подготовката за допустима среща на високо ниво.

В Израел Джон Болтън означи, че главата на Белия дом чака опция за среща с съветския президент. Той не разкри какви точно тематики ще бъдат обсъждани по време на договарянията. Междувременно в хода на телефонен брифинг за публицисти почитан представител на Държавния департамент, поискал анонимност, въпреки всичко загатна някои тематики.

Според него няма формален дневен ред за срещата, само че във Вашингтон се надяват, че ще се разиска оптимално необятен кръг от въпроси и „ преди всичко, проблемите на районната сигурност – Иран, Украйна, Сирия, Близък Изток, а също и надзор над въоръженията и възстановяване на двустранните връзки “. Дипломатът не изключи, че в този кръг може да попадне и обстановката във Венецуела.

А може да бъде наранена и тематиката за непознатата интервенция в американската политика, само че надали би станала предмет на съществени полемики. Представителят на Държавния департамент заяви на публицисти, че Тръмп „ няма да насочи нови сигнали за недопустимостта на намесата в изборите в Съединени американски щати “: „ Ако приказваме за някакъв сигнал към Путин, то, коства ми се, позицията на президента е добре известна. И той ще я повтори “.

В същото време Москва твърди, че Вашингтон не натиска „ газта “ по другата токсична за двустранните връзки тематика. Както сподели Песков, Съединени американски щати не са сложили като изискване за срещата на двамата президенти освобождението на украинските моряци, арестувани от съветските гранични управляващи на 25 ноември м.г. в Керченския проток. А тъкмо поради тази обстановка в последния миг по самодейност на американския президент бе провалена срещата му с Владимир Путин по време на миналогодишното заседание на Г-20 в Аржентина.

Колкото до съветската визия за идната среща, за нея приказва предходната седмица Владимир Путин в хода на директната линия. „ Ние имаме защо да приказваме и в областта на интернационалната сигурност, разоръжаването, поради приключващия в близко време Договор СНВ-3 /за ограниченията по съкращаването и ограничението на стратегическите настъпателни въоръжения, бел.ред./, и от позиция на установяването на естествени междудържавни връзки във всички области “, съобщи той.

„ Ето американските компании не се отдръпват от съветския пазар, работят, въпреки стокообменът да не е огромен, само че при Барак Обама той спадна до 20 млрд.долара, а при президента Тръмп се повиши до 5 милиарда, без значение от всички ограничавания и наказания “, сподели съветският водач.

Така или другояче, както означават и във Вашингтон, става дума не за „ публична среща на върха “, а единствено за къса среща, „ за всекидневно, рутинно мероприятие “.

Владимир Путин и Доналд Тръмп се срещаха три пъти в разнообразни формати: на Г-20 и APEC /Азиатско-Тихоокеанско икономическо съдействие, Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC, бел.ред./ през 2017 година, и в Хелзинки през 2018 година Най-пълноценната среща на двамата водачи беше във Финландия. И всякога след срещата с съветския водач рецесията в връзките сред Москва и Вашингтон се изостряше, а политическите съперници на Доналд Тръмп в Съединени американски щати ускоряваха офанзивите си против него.

В навечерието на лидерската среща в Осака демократите в американския Конгрес още веднъж желаеха от Белия дом да им бъдат предоставени стенограмите на персоналните и телефонните договаряния сред Тръмп и Путин. По данни на американските медии, които се базират на свои осведомени източници, президентът на Съединени американски щати е „ подхванал невероятни старания “, с цел да скрие тази информация и в един от случаите е разпоредил да му бъдат предадени всички записи, направени от преводача – ставаше дума за диалога сред двамата водачи по време на Г-20 през 2017 година

През февруари т.г. ръководителят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф, шефът на комисията по надзора Елайджа Къмингс и членът на комисията по интернационалните работи Елиът Енгел пратиха в Белия дом писмо с настояването за пояснения къде тъкмо се намират стенограмите от диалозите на президента на Съединени американски щати с съветския водач и с молба тези документи да бъдат предоставени на законодателите. В отговор юрисконсултът на Белия дом Пат Чиполоне съобщи, че всички дипломатически договаряния на президента съставляват загадка и наличието им не може да бъде разкрито.

В новото писмо до Белия дом конгресменът Къмингс акцентира, че властта в Съединени американски щати разполага с време до 8 юли да съобщи в Конгреса всички документи, отнасящи се до диалозите на Тръмп с съветския президент. В противоположен случай членовете на Камарата на представителите считат да употребяват пълномощията си, с цел да получат тези записи по правосъден път. Те подозират Доналд Тръмп в нарушаване на закона за запазване на президентските записи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР