Състезателният сезон 2018 в кампанията Porsche Sports Cup Endurance и

...
Състезателният сезон 2018 в кампанията Porsche Sports Cup Endurance и
Коментари Харесай

Шеметен първи уикенд в Porsche Sports Cup за Георги Дончев

Състезателният сезон 2018 в акцията Porsche Sports Cup Endurance и Porsche Super Sports Cup в Германия стартира бясно за българския водач Георги Дончев. В рамките на по-малко от 24 часа екипът SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) мина през показване на новия автомобил, лека злополука, 16 изпреварени противника, пороен дъжд, почетно второ място, първо място и едно дисциплинарно наказване.

В съботния следобед на немската писта " Хокенхайм " интензивният сезон за Дончев в немската акция стартира с... удар в стената. В квалификациите за място в първата серия на Porsche Super Sports Cup, на метри от излизането от бокса на старта на първата обиколка, българският водач " заби " чисто новото си Porsche 991 GT3 Cup право в защитната стена поради разлив на антифриз от противник. Ударът не аргументи съществени вреди по автомобила, само че поради ремонтните работи тимът не можа да се включи в квалификациите и Георги стартира надпреварата от 42-ра позиция. Въпреки 7-минутния престой на кола за сигурност на пистата, Дончев приключи първия старт на 16-о място в общото класиране и на 23 секунди зад първия (12-о място от 27 коли в клас 5f). За втория старт от серията слънчевото време над централна Германия като че ли по команда се смени с пороен дъжд, който затрудни оптимално водачите. Стратегията на екипа беше да се заобикалят рисковете преди последващите стартове от ендюранс формата, само че все пак Дончев съумя да изпревари още 4 коли и финишира на съдбовното 13-о място (9-о в класа).


В сериите за устойчивост " българското Порше " съумя да запише безпроблемни квалификации, започва от трета позиция (непосредствено зад водача) и до последната обиколка води борба за първото място. В последна сметка Дончев финишира втори (и в общото класиране, и в класа), с което завоюва и първи трофей за сезона в Porsche Sports Cup Endurance, както и опцията да се бори за " златна купа " във втория старт. Там обстановката беше съвсем същата – борба от първата до последната обиколка, в която съотборникът на Дончев за този сезон Давид Ян приключи преди всичко, само че след края на надпреварата изпревари колата за сигурност. Грешката на Ян докара до наказване от 30 секунди, което трансформира заслуженото първо място в едвам трето (и второ в класа).

" Пожелах си да запазим инерцията – получи се безусловно. След второто ми място на DMV GTC преди месец, в този момент още веднъж две втори места и тук, мощно се надявам скоро да можем да се качим и на най-високото ходило на подиума ", показа Георги Дончев след награждаването на " Хокенхайм ". Следващото тестване за единствения българин в Porsche Sports Cup Германия е на 16 и 17 юни на Ред Бул Ринг в Австрия, преди този момент Дончев има планувани две " немски " издания на Overdrive Lap Battle – на Хокенхайм и на именитата " Нюрбургринг Нордшлайфе ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР