Състезателният директор във Формула 1 Майкъл Маси напомни на всички

...
Състезателният директор във Формула 1 Майкъл Маси напомни на всички
Коментари Харесай

ФИА предупреди Верстапен и Хамилтън преди последния старт за сезона

Състезателният шеф във Формула 1 Майкъл Маси подсети на всички участници в първенеца, че евентуално неспортсменско поведени в последния старт за сезона в Абу Даби, може да докара до лишаване на точки.
Макс Верстапен и Люис Хамилтън стартират уикенда за Гран При на Абу Даби с еднакъв брой точки, като досега тяхната борба бе белязана от няколко контакта на пистата. Последният от тях бе в Саудитска Арабия предходната неделя, след който водачът на Ред Бул бе осъден, само че резервира второто си място от Джеда.

По този метод той продължи да има задатък пред своя противник и в случай че и двамата не вземат точки от „ Яс Марина “, то Верстапен ще бъде първенец поради множеството си победи. Маси обаче предизвести, че евентуален нов контакт сред двамата може да докара до съществени последици, в това число и лишаване на точки.

Австралиецът цитира няколко от параграфите на Международния състезателен код, отнасящи се за държанието на всички членове на тима и евентуалните санкции.

Член 9.15.1

„ Отборът носи отговорност за всички дейности или бездействия от страна на всяко лице, което взе участие или дава услуга във връзка със съревнование или шампионат от тяхно име, в това число по-специално техните чиновници, директни или косвени, техните водачи, механици, консултанти, снабдители на услуги или пасажери, както и всяко лице, на което Отборът е разрешил достъп до лимитираните зони.”

Член 12.2.1 – Нарушение на разпоредбите и по-специално член 12.2.1.л

„ Всяко нарушаване на правилата на почтеност в надпреварата, държание по нелоялен метод или опит да се повлияе на резултата от съревнование по метод, който е в несъгласие със спортната нравственос.”

Член 12.4.5

„ За всички шампионати, купи и титли на ФИА, стюардите могат също да решат да наложат следните санкции: премахване за едно или повече надпревари, лишаване на точки за шампионата, купа, и трофей.

Член 12.4.5.a

„ Точките не би трябвало да се приспадат настрана от водачите и тимовете, с изключение на при изключителни условия. “

Изводът от бележката на Маси към тимовете е, че ФИА ще следи деликатно всичко, което счита за неспортсменско, и че всяко наложено наказване евентуално ще се отрази както на класирането на водачите, по този начин и на това при конструкторите.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР