Състезателният автомобил McLaren MP4/8A, с който Аертон Сена спечели последната

...
Състезателният автомобил McLaren MP4/8A, с който Аертон Сена спечели последната
Коментари Харесай

Емблематичен болид на Сена ще бъде продаден в Монако

Състезателният автомобил McLaren MP4/8A, с който Аертон Сена завоюва последната си победа от Гран При на Монако, ще се продаде на аукцион през май в Монако, проведен от финансовата компания Bonhams. Легендарният водач употребява болида през сезон 1993, което е последната му година в Макларън, и финишира втори на 16 точки зад Ален Прост. С този автомобил обаче той слага върха от шест победи в Монако, неподобрен 25 години по-късно. Тогава харизматичният бразилец побеждава Деймън Хил от Уилямс-Рено и водачът на Ферари Жан Алези, до момента в който Прост остава четвърти. Освен в Монако Сена употребява шаси номер 6 на още седем надпревари през сезона.


По-малко от 12 месеца след щумната си победа на уличното трасе, Сена умира в една от най-тъжните произшествия в историята на Формула 1. Той обаче остава запомнен като един от най-важните персони в моторспорта въобще.

Задвижваният от Ford MP4/8A е разказан от Bonhams като " извънредно добре непокътнат " и " в придвижване ". Въпреки че за момента не се показва стартова цена, се чака крайната сума да бъде седемцифрена, а аукционът да генерира международен интерес.

През ноември предходната година болидът на Михаел Шумахер от последната му победа в Монако бе платен за 7.5 млн. $, трансформирайки го в най-ценната кола в модерната история на Формула 1. Може би някой ще си направи сбирка от най-значимите за Монако спортни коли...

Ayrton Senna's record-breaking McLaren MP4/8A to be auctioned in May https://t.co/qO5LqnCXPJ pic.twitter.com/4fKVDTqOWA
— Motor Sport Magazine (@Motor_Sport) January 23, 2018
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР