Състезанията с драконови лодки са древна китайска традиция, която може

...
Състезанията с драконови лодки са древна китайска традиция, която може
Коментари Харесай

Откъде идва китайската традиция за състезания с драконови лодки?

Състезанията с драконови лодки са антична китайска традиция, която може да бъде проследена до преди повече от 2000 години. Това е неделима част от честванията на фестивала Дуану, прочут още като Фестивал на драконовите лодки, който се организира на петия ден от петия месец от обичайния китайски календар.

Има голям брой теории за произхода на надпреварите с драконови лодки. Една от най-популярните теории го приписва на това, че произлиза от рибарските общности по поречието на река Яндзъ в Централен и Южен Китай. Първоначално това е бил национален обред, предопределен за удостояване на боговете на дъжда за превалявания и огромна годишна продукция. По-късно, обаче, тази традиция се свързва със гибелта на китайския стихотворец от древността Цю Юен.

Цю Юен е прочут със своя национализъм и лирична лирика и стихове. Той е стихотворец и почитан политик от интервала „ Воюващите царства ” (475-221 година прочие н. е.). Според легендата, поетът е изпъден от своята страна от тогавашния подкупен и неприятен стопанин. По-късно, когато чул, че неговото царство е превзето от врагове, Цю Юен от тъга избира да се самоубие като се удави в река Милуо. Една от известните митове споделя, че селяните се състезавали с лодките си в реката, с цел да се опитат да спасят тялото му и хвърляли дзундзъ (лепкави оризови деликатеси, които в този момент са обичайното ястие за празника) във водата, с цел да попречат на рибите да изядат натрупа му, само че не съумели да го намерят.

Състезанията с драконови лодки се развиват през годините и се трансфораха в обичайната активност за празника. Дори Олимпийските игри разпространяват тази традиция, дружно с хиляди запалянковци по целия свят. А легендата за китайския стихотворец Цю Юен се трансформира в добре известна история в Китай и други азиатски страни.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР