Състезанието по български език „Пазим езика си“, организирано от гражданското

...
Състезанието по български език „Пазим езика си“, организирано от гражданското
Коментари Харесай

Десислава Радева: Състезанието по правопис „Пазим езика си“ става национално

Състезанието по български език „ Пазим езика си “, проведено от гражданското съдружие „ Живата вода на България “, тази година става национално. Първото издание на надпреварата беше през предходната година. Като пилотно то разсъни огромен интерес от страна на възпитаници, учители и родители.

„ Пазим езика си 2019 “ срещна необятна поддръжка, като зад него застанаха всички университети в България, в които се учи компетентност „ Българска лингвистика “ – Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, Великотърновският университет „ Св. св. Кирил и Методий “, Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “ и Шуменският университет „ Епископ Константин Преславски “, както и Българската академия на науките (БАН). Логистичен сътрудник на надпреварата по български език е Министерството на образованието и науката.

През тази година всички възпитаници от страната в V и VI клас ще могат да се съревновават между тях, като покажат какъв брой добре владеят българския език. Стремежът на основателите е да се насърчи основаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на литературен език, както и фокусиране на публичното внимание към все по-ширещата се неначетеност и всеобщо потребление на чуждици.

„ Стремежът ни е посредством „ Пазим езика си “ да ангажираме учениците малко по-нестандартно да усъвършенстват своите правописни и граматически знания. И да събудим у тях любовта към родния език, както и желанието да стават все по-добри в потреблението му. Състезанието е за всички, освен за отличници “, съобщи ръководителят на управителния съвет на „ Живата вода на България “ Десислава Радева.

Каузата припознаха доста хора, които милеят за българския език и грамотността, и те стават нейни посланици. Сред тях са писатели, поети, публицисти, артисти, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група „ СкандаУ “, Дарин Маджаров от платформата Уча.се, Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.

Участниците в „ Пазим езика си “ тази година ще са разграничени в две възрастови групи - V клас и VI клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга - на 20 април и 11 май. Крайният период за записване в учебните заведения по места е 13 април.

В първия кръг децата от V клас ще покажат какъв брой добре могат да се оправят с диктовка и с разбирането на текст. Ще им бъде сложена и задача за регулиране на познанията за синоними.

​Учениците от VI също ще работят върху диктовка и въпроси за функционална просветеност. Освен това ще би трябвало да покажат познаване на благосъстоянието на българския език като „ преведат “ текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, препоръчан им на латиница.

За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група, посочили най-хубави резултати. Финалният кръг ще се организира в СУ „ Св. Климент Охридски. Проверката се прави на място от петчленно жури, отпред с проф. Владимир Атанасов, представител на катедрата „ Методика “ във Факултета по славянски филологии в СУ „ Св. Климент Охридски “. Предвиден е награден фонд.

За децата, заели първите три места във всяка категория, ще има специфична изненада, готова от уредниците и техните сътрудници. Изпитните материали са направени от миналогодишните съставители – Рени Стоичкова, учител по български език, създател на редица образователни пособия, и Доротея Николова – публицист и ПР. Към тях тази година се причисляват Цеца Петрова, преподавател по български език и литература, създател на учебници и образователни пособия, и Десислава Нейкова, лекар по методика на образованието по български език.

„ Със страдание означаваме, че в последните години към студентските зали се запътват зрелостници с ниска правописна просвета и с празноти в познанията за пунктуацията “, сподели проф. д.и.н. Георги Колев, ректор на Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “. Той добави, че поздравява уредниците и поддържа концепцията на състезанието, а академичната общественост в университета адмирира и приветства всяка опция децата ни да четат и пишат повече, да пазят езика ни, да не не помнят корените и традициите си.

„ Като правоприемник и нравствен правоприемник на Търновската книжовна школа на св. Евтимий, патриарх Търновски, Великотърновският университет поддържа всички форми, ориентирани към съхраняването на българската езикова и културна еднаквост “, съобщи ректорът на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ проф. доктор Христо Бонджолов. По думите му надпреварата „ Пазим езика си “ е похвална, почтена за почитание и извънредно значима самодейност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР