„Съставът на ръководството бе променен във връзка с резултати от

...
„Съставът на ръководството бе променен във връзка с резултати от
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Проверяваме болниците, от които напускат много медици

„ Съставът на управлението бе изменен по отношение на резултати от одитен отчет. Аз назначих една инспекция в болница „ Лозенец “. Не бих желала на сегашния стадий да експортирам каквито и да било данни за злоупотреби, тъй като има други органи, които ще дефинират осъществена ли е корист или не “. Това сподели пред Нова телевизия през вчерашния ден министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова във връзка освобождението на шефа на УМБАЛ „ Лозенец “ доцент Радосвет Горнев.

„ В болница „ Лозенец “ знаете, че тя и поотделно е коментирана, както и в подтекста на сагата за детската болница. Така че това, което вършим, изчакваме и процедурата за детската болница да бъде одитирана, напълно скоро, до 10 дни се чака да завърши инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия “, добави тя.

По думите на министъра става въпроса за процедури, за разпределение на средства и дейно ръководство. „ Това са правила, които всяка една болница би трябвало да чака, че спазването им ще бъде тествано, защото Министерството на здравеопазването е принципал на огромна част от болничните лечебни заведения. Ние нямаме потенциала всички болнични лечебни заведения да бъдат тествани едновременно – приказвам за чисто физическия експертен потенциал, само че започваме от там, където са невралгичните точки “, сподели проф. Сербезова.

Тя акцентира, че не би трябвало с идването на нов здравен министър автоматизирано да се чакат такива рокади. „ По-скоро това, което аз желая да видя, е по какъв начин са се управлявали болничните лечебни заведения – в сходство с разпоредбите, в сходство със законите, в сходство с правила, отново споделям – заслужено систематизиране на средства. Особено тези болнични лечебни заведения са забавни – поставям го в кавички – откъдето са напуснали доста медици “, разяснява проф. Сербезова и посочи, че и „ Лозенец “ от тези лечебни заведения.

„ Не можем да си позволим, вярвайте ми, изключително в годините на COVID-19, да си позволим да напущат медици. Мен персонално ме интересува като министър на опазването на здравето за какво от една болница напущат доста медицински експерти, какво би трябвало да се направи, тъй че да осигурим те да работят умерено “, сподели още министърът.

По отношение на ограниченията против Коронавирус проф. Сербезова беше безапелационна, че към този момент такива не са нужни на национално равнище.

„ Разликата в 14-дневната заболяемост на 100 хиляди души демонстрира, че тази заболяемост в другите елементи на страната варира от 265 на 100 хиляди души население, като в област Кърджали да вземем за пример, до 2369 на 100 хиляди души в област Благоевград. Затова всеки един регионален спешен щаб според от ситуацията на районно равнище, само че в сходство, несъмнено, с националния проект за справяне с пандемията от петата вълна, взема ограничения на районно равнище “, сподели тя.

Министърът посочи, че с изключение на броят на интензивните кревати, се следи и броят на леглата за неусложнени форми на ковид, заболяемостта измежду децата и заболяемостта измежду медицинския личен състав.

„ Защото е извънредно значимо освен броя на леглата – сякаш ние някак си се фиксирахме в тази численост – само че е значимо, има благоприятни условия тези бройки кревати да бъдат увеличени, това става посредством заповеди на шефовете на районни здравни инспекции, само че извънредно значимо е кой ще застане до това легло, кой ще се грижи за нас “, сподели тя.

По думите на проф. Сербезова първо би трябвало да бъдат взети всички ограничения да не се стига до интензивните отделения. „ Отново употребявам случая да моля да се увеличи имунизационният обсег, тъй като имунизациите не ни пазят на 100% и никой не го е твърдял, само че имунизациите ни пазят от тежко протичане на болестта. Категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните грижи, в по-голямата си част – над 90%, са неимунизирани “, акцентира здравният министър.

Проф. Сербезова напомни и че е подписан контракт за доставка на 20 000 опаковки медикамент против Коронавирус. „ Идеята на Молнупиравир е да не се стига до болница. Подписан е контракт, само че се чакат съответните процедури, в това число разрешаване на приложимост. Това лекуване ще бъде обезпечено на хората, които имат потребност, по преценка на техния лекуващ доктор. Лечението е в границите на пет дни, като се понижава с огромна степен вероятността - 50-60%, формата от Коронавирус -19 да се усложни и човек да стигне до болница. Но убеждавам ви, сега най-ефективната и най-евтина мярка – това е имунизацията “, сподели тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР