Състав на Варненския окръжен съд призна за виновен по повдигнатото

...
Състав на Варненския окръжен съд призна за виновен по повдигнатото
Коментари Харесай

Правосъдие от Варна: 12 г. строг затвор за братоубиец

Състав на Варненския областен съд призна за отговорен по повдигнатото обвиняване 43-годишния обвиняем, като го осъди на 18 години отнемане от независимост. Заради съкратеното правосъдно разследване, което изиска подсъдимият, наказването му бе редуцирано с една трета. Общото наказване, което Георги В. ще изтърпява, е 12 години отнемане от независимост. В тежест на подсъдимия са и направените по делото разходи в размер над 3000 лв.. 

Тежкото закононарушение станало на 17 януари тази година в дома на бабата на двамата братя в село Житница. Сигналът за откритото мъртво тяло на Данаил бил подаден от подсъдимия до кмета на селото. При осъществения оглед в дома на убития е открито и оръжието на закононарушението - дървена сопа.

Между двамата братя, които били отгледани от баба си и дядо си, имало чести спорове. Убитият Данаил харчел пенсията на баба си за алкохол. При препирня за това той я бутнал и старата жена счупила тазобедрена кост. След претърпяната интервенция баба му се преместила да живее в дома си в град Провадия. Георги отишъл при нея, с цел да поставя грижи за възобновяване й, а Данаил останал в Житница. Препитавал се със средства, които близки на покойници му плащали да копае гробове.

Георги В. постоянно ходел до къщата в село Житница, откъдето пренасял дърва за огрев в дома им в Провадия. Дървата баба му получавала като обществено слаба.

На 16 януари 2017 година той се качил на влака и отишъл в Житница с желанието да вземе още дърва, с които да се отопляват в Провадия. След като дошъл в селото, през нивите се отправил към фамилната къща. Вратите били затворени с катинари, само че работел тв приемникът. Брат му Данаил го нямало и Георги решил да го чака, до момента в който се прибере.

След като Данаил се върнал от посещение в ромско семейство, които постоянно го хранели, Георги вързал ръцете му. Започнала препирня за дървата, които подсъдимият желал да вземе на другия ден и да отнесе в Провадия. Георги нанесъл побой над физически по-слабия Данаил. С дървена сопа налагал брат си на всички места по тялото, главата и лицето, след това траял да го рита в главата, до момента в който Данаил престанал да мърда.

След закононарушението избърсал кръвта от лицето му, разходил се, умувайки какво да прави. Върнал се да ревизира дали положението на свиреп пребития не се е подобрило и решил да заличи следите си. Кървавите облекла на потърпевшия събрал и изхвърлил в чували дружно с въжето, с което вързал ръцете му.

След като се прибрал в Провадия, съблякъл и своите облекла, по които също имало кръв. Решил да се освободи от тях, като ги изхвърли в нивите край Житница. Около 18, 20 часа на 17 януари Георги се качил на влака за Житница. Заровил окървавените си облекла в снежна пряспа и отишъл в къщата. Дървената тояга, с която удрял брат си Данаил, Георги укрил в нужника на двора. После отишъл в кметството да заяви, че брат му не е добре. Кметът повикал полиция и дружно отишли в дома на Данаил.

Комплексната съдебномедицинска експертиза показала като причина за гибелта на Данаил травма на мозъка, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова непълнота. Множество тежки контузии по тялото на убития били открити и по време на аутопсията на натрупа.

По делото били назначени и сложна биологична и трасологична експертиза, а ДНК-експертизата изрично уличила Георги като причинител на умишленото ликвидиране, осъществено по изключително непосилен метод и с особена свирепост.

Присъдата на Варненския областен съд предстои на обжалване и митинг пред Апелативния съд във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР