Състав на Варненския апелативен съд потвърди днес определение на Окръжен

...
Състав на Варненския апелативен съд потвърди днес определение на Окръжен
Коментари Харесай

Преди 20 години осъдиха варненец на разстрел за това, че е убил майка си по жесток начин, сега присъдата е много по-лека

Състав на Варненския апелативен съд удостовери през днешния ден определение на Окръжен съд – Варна, с което наказването „ пожизнен затвор “ наложено на Кирил Ангелов, умъртвил преди 21 години съзнателно и с особена свирепост родната си майка, е било сменено с наказване „ отнемане от независимост “ за период от тридесет години.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна прецизира, че към сегашния миг наказаният мъж е изтърпял близо 20 години и 9 месеца, а член 38а алинея 3 Наказателен кодекс планува опция наказването пожизнен затвор да бъде сменено с отнемане от независимост за период от 30 години, в случай че наказаният е изтърпял не по- малко от 20 години.

Припомняме, че през далечната 1998 година Варненският областен съд е присъдил
на Ангелов гибел посредством разстрел по тази причина, че съзнателно е умъртвил родната си майка по
изключително непосилен метод и с особена свирепост, с цел да прикрие друго закононарушение.
Година по-късно Варненският апелативен съд е изменил тази присъда като определил на Ангелов наказване пожизнен затвор при специфичен режим.

Присъдата е влезнала в действие през м.юли 1999г., откакто Върховен касационен съд е удостоверил решението на апелативния съд. През годините режимът на търпяното наказване на наказания мъж е бил променян след оценка на риска, правена от специфична комисия по ЗИН(Закон за изтърпяване на наказанията). Едва през 2009г. режимът е бил сменен на непоколебим, което разрешило наказаното лице да бъде настанено в общите елементи на пандиза. Експертите, които вършат комплексната оценка на пандизчията, намират, че рискът за рецидив при него е намалял към долната граница на междинното равнище, заради настъпили през годините позитивни промени в настройките.
Варненският областен съд е дал стимулиран и позитивен отговор на въпросите, свързани намаления риск от повторяемост на противоправното държание на наказания. Първата правосъдна инстанция е намерила, че за миналите
20 години Ангелов се е променял в позитивна посока. У него се следил „ дълготраен блян към положително държание и преосмисляне на житейските неточности, присъединяване в групови действия с религиозна устременост, усърдие и ангажираност към поставените задания. Станал е по-зрял, схватлив и самокритичен. “ След 2009 година затвърникът не е наказван, 19 пъти е бил награждаван, а от 6 години работи като строител. Становището на затворническата администрация, също е в интерес на подмяна на наказването пожизнен затвор с наказване отнемане от независимост.
След комплексната оценка на всички събрани обстоятелства, Варненският апелативен съд намира, че Окръжен съд - Варна вярно, законосъобразно и стимулирано е заменил доживотния затвор на наказания Кирил Ангелов с наказване „ отнемане от независимост “ за период от 30 години. „ Фактът, че за него ще настъпи право за условно предварително освобождение е въпрос на нова, бъдеща преценка на риска и не е обект на разбор в това правосъдна произвеждане “, смята въззивният съд.
Определението на Апелативен съд – Варна, с което се удостоверява замяната на наказването „ пожизнен затвор “ наложено на Кирил Ангелов, умъртвил преди 21 години родната си майка, с наказване „ отнемане от независимост “ за период от 30 години е дефинитивно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР