Състав на Варненския апелативен съд измени частично присъда на Окръжен

...
Състав на Варненския апелативен съд измени частично присъда на Окръжен
Коментари Харесай

Ад за Корекома и Рекета!

 Състав на Варненския апелативен съд промени отчасти присъда на Окръжен съд – Варна и усили наказването на обвиняем за обир и блудничество – от 5 години и 4 месеца на 8 години отнемане от независимост.

Подсъдимите Благовест А. с прякор " Корекома “ и Стелан П. - " Рекета " поддържали близки връзки. Получили информация, че в къща в Игнатиево се съхраняват огромна сума пари, златни украшения и опиати. Проучили дневния график на живеещите там майка и щерка. Рано сутринта на 31 януари 2019 година двамата се скрили в двора. След като по-възрастната жена напуснала дома си, останали скрити, очаквайки и другата да излезе. Когато това не станало, счупили прозорец и проникнали в постройката. Като употребявали мощ и закани, съумели да пречупят съпротивата на намиращата се вътре 19-годишна жена. Благовест А. направил с нея блудствени дейности. При претърсването намерили сумата от 600 лева и голям брой бижута, които след това продали. Съдебна експертиза е оценила инкриминираните движимости на 6 305 лева

Окръжният съд е признал Благовест А. и Стелан П. за отговорни в осъществяване на обир, а Благовест – и за блудничество, като е санкционирал първия с отнемане от независимост за период от 5 години и 4 месеца при първичен непоколебим режим, а втория – на 2 години при първичен общ режим. Двамата били наказани да обезщетят потърпевшите за претърпените имуществени вреди, а за неимуществените вследствие на блудството, почетеният цивилен иск е в размер на 10 хиляди лева

Срещу присъдата на първоинстанционния съд в апелативната инстанция бяха подадени митинг от прокуратурата и тъжба от отбраната на Благовест. Стелан не апелира.

След като проучва доказателствата, правосъдния акт на първата инстанция и като изслуша страните в намерено съвещание, въззивният състав стигна до заключенията си. Констатира, че подсъдимите са направили закононарушението в съучастничество, а Благовест – и при изискванията на рисков рецидив. Мъжете възнамерявали действието деликатно. Дейността им се отличава със забележителна непримиримост – близо четири часа изчаквали живеещите в къщата да я изоставен, след това направили взломни дейности, използвали сериозна насила по отношение на останалата вътре жена.

В претекстовете си правосъдният състав показва, че с особена грубост и самообладание е работил Благовест. Той има отработен незаконен фасон, забележим от многократните предишни осъждания. Разглежданото действие потвърждава, че подсъдимият не е ревизирал незаконните си пристрастености, няма претекст да се промени, не желае да се преценява с реда и законите в Република България.

Воден от тези причини, Апелативният съд усили наложените му санкции: за грабежа - на 8 години отнемане от независимост, а за блудството - 5 години. След групирането им, подсъдимият Благовест А. ще търпи по-тежкото наказване при първичен непоколебим режим. Присъдата на Окръжния съд беше доказана в останалата част. Решението може да се апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР