Състав на Върховния касационен съд (ВКС) не допусна за касационно

...
Състав на Върховния касационен съд (ВКС) не допусна за касационно
Коментари Харесай

Върховният касационен съд отказа да гледа делото за стопанство "Врана"

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) не позволи за касационно обжалване делото, заведено от Симеон Сакскобургготски и сестра му против страната за възобновяване на благосъстоятелност върху земеделското стопанство " Врана ". Това значи, че решението на Софийския апелативен съд, с което настояването на някогашния министър председател беше отхвърлено, е дефинитивно. Земеделското стопанство " Врана ", което е било стопанисвано от царското семейство, е национализирано през 1947 дружно с други 16 парцела и по-късно оказва се като " стопанството на Управление безопасност и охрана (Пето управление н ", където са отглеждани продуктите за политбюро на Българска комунистическа партия. В момента парцелът се стопанисва от компания " Врана ООД ".

Делото за земеделското имение Врана е настрана от делото за двореца Врана, по което към момента няма изговаряне от първата правосъдна инстанция. За разлика от двореца Врана и парка към него, които бяха реституирани на Симеон Сакскобургготски от столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 година, земеделското имение Врана в никакъв случай не е било връщано на царското семейство, делото беше заведено по иск на Сакскобургготски, който показа нотариален акт от 1928 г, за 1400-те декара земеделска земя, купувани още по времето на цар Фердинанд.

За отбелязване е, че по нито едно дело страната в лицето на Министерството на районното развиване и на земеделието и горите, не показа нито един документ за благосъстоятелност над реституираните парцели.

Съставът на Върховен касационен съд - докладчик Веселка Марева и съдии Красимир Влахов и Камелия Маринова, е същият, който през 2016 година позволи за касационно разглеждане жалбата на царската фамилия против отхвърли да бъде реституиран чифликът Кричим.

Основен претекст на съда: царят не е физическо лице, а единствено монарх

Върховните съдии удостоверяват като вярно решението на Апелативния съд, както показват претекста на решението на Върховен касационен съд от 2012 година по делото Кричим: че интендантството на цивилната листа на царя е било държавно институция и също така е то придобивало парцела за царя като монарх, а не като физическо лице.

Наред с това висшите съдии осъждат Симеон Сакскобургготски и да заплати в допълнение 130 хиляди лева на компанията " Врана ООД " за адвокатските разходи, които е направила по делото.

До момента, наред с днешното определение на Върховен касационен съд за имението Врана, дефинитивно изговаряне на съда в интерес на страната има за чифлика Кричим, хижата Саръгьол и къщата в Ситняково. На първа инстанция са делата за двореца Врана и 16-те хиляди дка гори в Рила, а на път към Върховен касационен съд е делото за Царска Бистрица.

А пред Европесйкия съд в Страсбург чака изговаряне за мораториума на Народното събрание, който сложи под забрана реституираното имущество на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза.

--------------------------------

" Врана " е реституирана през 2001 година със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски, като с това става първият от така наречен царски парцели, които са върнати на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок след завръщането им през 2000 година Веднага след реституцията Симеон Сакскобургготски подари парка " Врана " на Столичната община, само че си резервира правото на извънредно прилагане.

Отделно тече дело и за двореца " Врана ", което е единственото към момента на първа инстанция. До момента страната е спечелила дефинитивно делата за имението " Кричим ", хижите " Ситняково " и " Саръгьол ". Аналогично е развиването на делата за двореца " Царска Бистрица " и 16 000 дка рилски гори. По всички тези каузи съдилищата еднопосочно постановяват, че реституцията на царските парцели е без законово съображение и страната би трябвало да си върне собствеността и владението.

-----
Актуалното положение на делата в българския съд е: дефинитивно изговаряне на Върховния касационен съд (ВКС) в интерес на страната има за чифлика Кричим от 2012 година, а по-късно и за хижите Саръгьол и Ситняково. Делото за Кричим послужи за казус на по-долните инстанции да се произнасят автоматизирано по всички каузи в интерес на страната. Все още не са се придвижили до Върховен касационен съд делата за Царска Бистрица, за земеделското стопанство Врана, а за двореца Врана, където живее царското семейство, и за горите в Рила още не са прегледани на първа инстанция.
---
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР