Състав на Върховния административен съд отмени текстове, свързани с конкурсите

...
Състав на Върховния административен съд отмени текстове, свързани с конкурсите
Коментари Харесай

ВАС смени текстове, свързани с конкурсите на магистрати

Състав на Върховния административен съд анулира текстове, свързани с състезанията на магистрати и за избор на административни ръководители в органите на правосъдната власт. Това оповестиха от пресцентъра на съда.
Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. То влиза в действие след обнародването му в Държавен вестник.

Става въпрос за Параграф 6 от Преходните и заключителни разпореждания на Наредба №1 от 09.02.2017г. за състезанията за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на правосъдната власт, призната с решение на Пленума на Висш правосъден съвет по протокол №5 от 09.02.2017г., и обнародвана в Дъждовни води - бр.17 от 21.02.2017 година.

С нея опцията за назначение на освободена служба в орган на правосъдната власт на идващия по ред претендент в състезанието за повишение или пренасяне, получил последна оценка в конкурсната процедура не по-ниска от доста добър " 5.00 ", в 9-месечен период от привършване на миналата конкурсна процедура, се уголемява незаконосъобразно посредством използването й във връзка с всички състезания, завършили по досегашния ред.

Административното дело против Параграф 6 стана причина във Върховен административен съд да бъдат спрени други 22 каузи на съдии.

Припомня се, че административно дело № 8592 от 2017 година бе формирано по тъжба на физическо лице (съдия). Оспорената наредба даваше право на съдиите, взели участие в състезания за повишение по реда на Закон за съдебната власт преди измененията от 2016 година, да бъдат нараснали в 9-месечен период от тяхното привършване, каквото е условието пък на новия член 193, алинея 6 от правосъдния закон.

Касационното решение бе постановено откакто Конституционния съд се признесе по искане на различен петчленен състав от Върховен административен съд за оповестяване на противоконституционност на член 193, алинея 6 от Закона за правосъдната власт. Решението е съобразено с претекстовете на решението на Конституционния съд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР