Състав на Софийския градски съд назначи екологична експертиза, която са

...
Състав на Софийския градски съд назначи екологична експертиза, която са
Коментари Харесай

Еколози ще изследват качеството на въздуха по делото срещу Столична община

Състав на Софийския градски съд назначи екологична експертиза, която са откри какъв въздух са дишали хората в София сред 2015 и 2017 година

Тримата специалисти еколози и метеоролози ще бъдат назначени от Министерството на околната среда и водите, реши съдът, а от гражданската организация " Група за чист въздух " показаха подозрение в безпристрастността и обективността им. Причината е, че и министерството, и Столична община, се ръководят от една и съща политическа мощ.

Адвокатите Димо Господинов и Иван Велов споделиха, че желаят да се направи преценка на това дали дейностите на Столична община са били съответни, ефекивни, дали е управлявала задоволително добре дейностите по качеството на възуха в общината.

" Обикновено практиката на съдилищата е, в случай че няма такива специалисти в листата с движимостите лица, да се изпрати питане до Българска академия на науките или Софийския университет " Св. Климент Охридски ", изясни юрист Велов.

Поискана е и здравна експертиза, само че съдът към момента не е назначил такава, защото евентуално ще се изчакват резултатите от първата. Тя би трябвало да даде умозаключение за вредата за здравето на жителите, по кое време и какви болести могат да зародят и по кое време се усилва рискът.

От Столична община са поискали назначение на икономическа експертиза, която да откри какви разноски са направени за възстановяване качеството на въздуха, само че следва съдът да се произнесе за назначението й в последващо съвещание.

" Търсм отговори на въпроси по какъв начин Столична община е управлявала дейностите, свързани с качеството на въздуха, за които ние твърдим, че има ужасно доста пропуски, а дейностите са били безредни, неефективни, нецелесъобразни и нецеленасочени. Смятаме, че огромна чст от виновността за замърсяване на въздуха в София е на Столична община ", изясни юрист Господинов.

" Ние не желаеме никакви компенсации от Столича община. Искаме да се прекрати замърсяването дотолкоз, доколкото това зависи от общината. Искаме да се подхващат ограничения, с които да се компенсира това, че жителите толкоз време дишаха замърсен въздух – да вземем за пример да се субсидират пегледи при пулмолози, алерголози и така нататък ", споделиха юристите.

Освен това те упорстват да се откри дали в интервала 2015 – 2017 година е имало замърсяване на въздуха по виновност на Столична община и всеки жител, които реши, да може да заведе настрана дело и иск.

Периодът, за който се води делото, съответствува с интервала, в който Столична община е трябвало да одобри стратегия за ръководство на качеството на атмосферния въздух.

" До края на май 2017 година, когато сме завели желае, не е имало такава стратегия. Има и доста други нарушавания – да вземем за пример Законът за чистотата на атмосферния въздух дава опция на общината да предприеме ограничения, свързани с ограничение на превоза, на битовото горене, безвъзмезден градски превоз в дните, в които се чакат високи равнища на замърсяване ", сподели Господинов.

Гражданска организация " Група за чист въздух " и съдружие " За земята " са безапелационни, че Столична община е бездействала в този интервал, а това продължава и до в този момент, въпреки че има промени, само че те не са задоволителни.

Следващото съвещание по делото ще бъде на 8 юли, а дотогава би трябвало да е готово заключението на еколозите. Има указател с равнищата за замързяване на въздуха с фини прахови частици, по които може да се направи и умозаключение какви са били стойностите им през интервала 2015-2017 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР