Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов

...
Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов
Коментари Харесай

Съдът отмени прекратяването на делото за „възродителния процес“ от прокуратурата

Състав на Софийския апелативен съд (САС) с ръководител Камен Иванов анулира постановлението на Военно-окръжната прокуратура - София, с което тя приключи следствието за „ възродителния развой “, научи desebg.com. С определението си от 22 декември 2022 година САС на процедура връща делото на прокуратурата за продължение на процесуално-следствените дейности. Определението на съда не предстои на обжалване. Както desebg.com заяви в края на месец май 2022 година Военно-окръжната прокуратура – София приключи делото, откакто два месеца по-рано умря последният обвинени по него – някогашният комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Преди него през годините починаха другите обвинени Тодор Живков – общоприет секретар на Българска комунистическа партия, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Петър Младенов – министър на външните работи и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на Българска комунистическа партия. Делото беше заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 година за определяне на отговорните за насилствената промяна на имената на турското малцинство в Народна република България, осъществена от тоталитарния режим на Българска комунистическа партия отпред с Тодор Живков.

Държавното обвиняване обаче по този начин и не се оправи с това предизвикателство, а двата опита да вкара делото в съда се оказаха несполучливи основно поради нежеланието ѝ да разпита като очевидци жертвите на „ възродителния развой “, въдворени без съд и присъда в концлагера „ Белене “. Срещу прекратяването на делото в края на месец юни тази година пред Съдебната палата стачкуваха жертви на насилствената асимилация, членове на Гражданската организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите. В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „ са позволени основни нарушавания на процесуалните правила, ограничаващи правата на потърпевшите “.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд (СГС), с което в началото е доказано постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за преустановяване на следствието по „ възродителния развой “.

САС е приел, че Софийски градски съд не е извършил задължението си да обясни дали всички потърпевши, които имат право на тъжба, са известени съответно за прекратеното от прокуратурата дело. САС е показал, че не е вярно да се счита, че прокуратурата има право да реши дали потърпевшите лица следва да имат достъп до материалите по делото. Един от най-важните заключения, които САС е направил, визира наложеното от прокуратурата през цялото време ограничаване на кръга на лицата, за които се счита, че са направили закононарушения по „ възродителния развой “, а точно единствено следствието на политическите фигури от върхушката на Българска комунистическа партия. В тази връзка САС показва:

„ Смъртта на обвинения [Георги Атанасов] разрешава наказателното произвеждане да бъде прекъснато по отношение на умрялото лице, само че не дава опция за преустановяване на цялото наказателно произвеждане, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има осъществено закононарушение, какво е това закононарушение и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за закононарушението, в случай че такова има.

В Постановлението на Военно-окръжна прокуратура - гр. София от 31.05.2022г. за преустановяване на наказателното произвеждане по Директива за птиците №ІІ-048/1999г. по разказа Военно-окръжна прокуратура - гр. София липсва отговор на тези въпроси, без значение от съществуването по делото на многочислени молби на потърпевши лица и техните бранители с изказвания за съществуване на закононарушения с друга правна подготовка, от тази, която е била призната от ВОП- гр. София, както и за лица, разнообразни от четиримата обвинени по делото, носещи отговорност за тези закононарушения.

Едва след отговор на тези въпроси и то, откакто следствието по досъдебното произвеждане е завършило по съответния ред, прокурорът би могъл да приключи напълно наказателното произвеждане, в случай че одобри, че закононарушението е единствено това, за което са били упрекнати лицата Тодор Христов Живков, Георги Иванов Атанасов и Димитър Иванов Стоянов. “ С това Софийският апелативен съд установи, че повече от 30 години прокуратурата не е разследвала закононарушения на други лица, представители на тоталитарния комунистически режим, които са забъркани в реализирането на „ възродителния развой “.

Нещо, против което през юни тази година стачкуваха жертви на насилствената промяна на имената на българските жители от турски генезис, осъществена в края на комунистическия режим. Тогава те обществено – посредством конференция в Българска телеграфна агенция настояха прокуратурата да проверява освен вдъхновителите на „ възродителния развой “, само че и изпълнителите му от МВР-ДС, локалните управляващи и представители на прокуратурата. И досега обаче държавното обвиняване отпред с Иван Гешев си вършат оглушки, надявайки се, че със гибелта на последния комунистически функционер Георги Атанасов ще могат да сложат кръст на безотговорното си безучастие повече от 30 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР