Състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа

...
Състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа
Коментари Харесай

Съд отхвърли искането на Манолова за повторно преброяване на бюлетините, но назначи експертиза

Състав на Софийския административен съд назначи да бъде направена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза по делото за анулиране на локалните избори.

Делото бе заведено от Инициативния комитет на някогашния публичен бранител и претендент за кмет Мая Манолова.
 Манолова нападна операциите и фалшификациите в изборния развой в съда
Манолова нападна операциите и фалшификациите в изборния развой в съда

7 000 са недействителните бюлетини

Експертизата би трябвало да бъде направена от две движимости лица със следните три задания:

Първата задача би трябвало да се пресметна математическият модел на резултатите на двамата претенденти от всички протоколи на СИК . Вещите лица би трябвало да отговорят дали резултатът подхожда на посочения в протокола резултат и дали вярно е въведен.

Втората задача е колко гласоподаватели е включен в изборните описи в ЦИК за първи и втори тур на локалните избори.

Трета задача на движимостите лица е да показват колко изборни описи за първи и втори тур от изборите за кмет по подадени заявления е отразен в протокола на ОИК. Съдът уточни, че би трябвало да стане ясно какъв е действителният брой гласоподаватели с подадени заявления , според с приложените по делото материали.

Административният съд отхвърли настояването за наново броене на бюлетините от изборите и гласовете в тях . По направеното искане за броене на недействителни и действителните гласове, магистратите ще се произнесат след представянето на горепосочената експертиза.

Магистратите настояха да се изискат протоколите за избор на нов заместник-председател и секретар на Секционните изборни комисии.

Административният съд разпореди да се изискват всички записи от всички протоколи на електронен притежател от ОИК сред първи и втори тур. Магистратите разпоредиха да се изиска от ОИК описът на хората, взели участие в приемането на протоколите.

Доказателствата по делото би трябвало да бъдат показани в тридневен период, считано от през днешния ден. Ответната страна по делото би трябвало да показа редът за приемане, предаване на всички протоколи от изборите.

По време на днешното правосъдно съвещание ищецът по делото Мая Манолова настоя пред магистратите за допускане на гласни доказателства по делото, с които да се потвърдят тежките операции н а изборния развой. Манолова даде образец с отварянето на пликовете от СИК. Извършвани са многочислени ремонти, влияещи върху резултатите от изборите, по думите й.

Бившият публичен бранител изиска от съда да бъде задължена ответната страна да показа протоколите на Общинската изборна комисия от зала " Арена Армеец ".

Ответната страна - ръководителят на Общинската изборна комисия, както и юристите на Йорданка Фандъкова и локалната обединението ГЕРБ/СДС настояха по делото за анулиране на изборите да се срещнат с жалбата . Ответната страна не съумя да разбере написаното в жалбата, само че съгласно тях се навеждат нови изказвания . Освен това със наличието й няма съответни пороци за нарушавания на изборния развой.

Не може да бъде потвърдено със свидетелски показания дали е била добра организацията на изборите . Държавното обвиняване също счете настояването за гласни доказателства по делото като безпричинно. Според ответната страна става въпрос за шиканиране на процеса.

Магистратите счетоха, че в жалбата на Манолова и Инициативния комитет в детайли се излагат изказвания за нарушавания на изборния развой . С жалбата са направени 18 на брой претенции и съдът се е произнесъл с определение по делото като е изискал информации и детайли от административната кореспонденция, която не е показана и не е подготвена.

Въпреки това магистратите обявиха, че по съответно посочените писмени доказателство и настояването на разпит на шестима очевидци, съдът е позволил трима от тях.

Съдът счете, че следва да се придържа към всички периоди, само че това не значи, че следва да се нарушават правата на страните по делото. Магистратите показаха, че възражението на отвениците за молбата е неосвателна . Постъпили са по делото писмени доказателства, с които се желае копие на подадени заявления от обособените районни администрации, информация от Министерски съвет.

Съдът насрочи делото на 2 декември от 10 часа.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

От щаба на претендента за кмет на София Мая Манолова оповестиха, че ще желаят анулиране на изборния резултат още в деня на вота . Няколко дни по-късно те обявиха, че са подготвени с жалбата . От Българска социалистическа партия обявиха, че нямат законови учредения да внасят иск за анулиране на резултатите, защото Мая Манолова бе самостоятелен претендент, подсилен от Българска социалистическа партия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР