Състав на Апелативния съд потвърди вчера, 30 август 2018 г.,

...
Състав на Апелативния съд потвърди вчера, 30 август 2018 г.,
Коментари Харесай

Оставиха в ареста кипърец, издирван за множество имотни престъпления

Състав на Апелативния съд удостовери през вчерашния ден, 30 август 2018 година, решението на Варненския областен съд, с което е било позволено осъществяване на Европейска заповед за арест на кипърския жител Георгиос М. Той се търси в родината си за осъществени 10 закононарушения. С решението си Апелативният съд удостовери и мярката за неотклонение " Задържане под стража “ на 58-годишния мъж.

Производството в Апелативния съд е било формирано по реда на член 48 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест след тъжба на отбраната на Георгиос М., който е бил разгласен за интернационално търсене от правосъдните управляващи на Република Кипър въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 26 юли 2018 година от Окръжен съд - Никозия.

Срещу Георгиос М. в Кипър се водят наказателни производства за скрит план за осъществяване на закононарушение, взимане на пари с подправен предлог, кражба от представител, машинация при продажба, лъжлива договорка с недвижими парцели, подправяне, издаване на чекове без покритие, разполагане с подправен документ и узаконяване на доходи от противозаконна активност. Максималното наказване за тези закононарушения е отнемане от независимост за период до 14 години съгласно законодателството на Република Кипър.

В интервала от 2008 – 2016 год. в качеството си на притежател на компания за покупко-продажба на недвижими парцели търсеният с ЕЗА придобил посредством машинация сумата от  914 280 евро, с което нанесъл щета на петима свои сънародници. Обвиненият заявявал на евентуалните купувачи, че има преференциални парцели за обмен в Каварна и Шабла. След като получил сумите, Георгиос заречен на купувачите да им издаде документи за благосъстоятелност върху парцелите, само че не сторил това. Издирваният кипърски жител получил пари с обещанието да спомага на пострадалите при вложението в парцели на територията на България. Сумата обаче не била вложена в парцели. Георгиос заречен да я върне, само че не направил това. На други от пострадалите си сънародници издал чекове за покриване на задълженията, които се оказали без покритие.

Обявеният за търсене Георгиос М. е арестуван на 14 август 2018 год.

Решението на Апелативния съд, с което е доказано допускането на осъществяването на ЕЗА, е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР