Състав на Административен съд – Пловдив осъжда Управителя на Националната

...
Състав на Административен съд – Пловдив осъжда Управителя на Националната
Коментари Харесай

УМБАЛ Св. Георги осъди шефа на НЗОК

Състав на Административен съд – Пловдив осъжда Управителя на Националната здравноосигурителна каса в едномесечен период да извърши фактическите дейности, които е задължен да извърши по Закона за здравето, изразяващи се в възнаграждение на УМБАЛ „ Свети Георги “ЕАД на сумата в размер общо на 657 158,40 лв..

Тя съставлява цената на доставените и вложени лекарствени артикули за лекуването на получателите на четири заповеди от 2019 година, издадени от Управителя на НЗОК и неизплатени от НЗОК по отношение на  подадени четири заявки за възнаграждение на медицински и други услуги по чл.82 ал.1а и 3 от Закона за здравето на български жители до 18-годишна възраст.

Касае се за утвърдено възнаграждение от НЗОК на лекарствен артикул за провеждано лекуване на четири деца със „ Спинална мускулна недоразвитост “ лекувани в УМБАЛ “ Свети Георги “ .

Адм.дело № 2448/2021 година е формирано по тъжба на УМБАЛ “Свети Георги “ЕАД срещу Национална здравноосигурителна каса, представлявана от шефа с правно съображение чл.256, ал.2 от Административнопроцесуален кодекс, различно чл.256, ал.1 от Административнопроцесуален кодекс.

Съдът в претекстовете си показва, че в съответния случай производствата по подадените 4 бр. заявки за даване на здравна помощ отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, изразяваща се в възнаграждение на лекарствения артикул „ Spinraza с INN Nusinersen “, който не е включен в листата на чл.262 ал.1 ЗЛПХМ, са стартирали през 2019г., за тях са издадени заповеди от Управителя на НЗОК, с които за всеки един от пациентите е утвърдено заплащането на: „ Spinraza с INN Nusinersen fl. 12мг/5мл – 4 флакона, с единична цена на 1 флакон – 164 301,72 лева и обща стойност за три месеца за 4 флакона – 657 206,88 лв…. “. За тези бройки лекарствени артикули е разчетен запас в Министерството на здравеопазването, видно от Доклада на Директора на Дирекция КАПДЗОО/л.390-392/, т.е. същите са били финансирани, заради което и е неприемливо Управителят на НЗОК да не извърши заплащане по тях в случай, че са налице законоустановените предпоставки за това.

За подадените заявки за възнаграждение на лекарствения артикул Spinraza с INN Nusinersen fl. 12мг/5мл – 4 флакона “ за лекуване на болестта „ Спинална мускулна недоразвитост “ продължаващо 3 месеца, е налице утвърждение за възнаграждение на тези 4 флакона с единична цена на 1 флакон – 164 301,72 лева и обща стойност за три месеца за 4 флакона – 657 206,88 лева Лечението е извършено/всяка една апликация/  е приложена, подадени са всички изискуеми медицински и разходооправдателни документи, обезпечено е финансирането, като е разчетен запас в Министерството на здравеопазването, т.е. неизвършени остават единствено фактическите дейности на Управителя на НЗОК, произлизащи от Наредба № 2/27.03.2019г., издадена на съображение чл.82 ал.1, т.8 и ал.5 и 6 от Закона за здравето, изразяващи се в възнаграждение на услугите по утвърдените заявки.

Съдебният състав в претекстовете си отбелязва, че в производството по оборване на безпричинно безучастие на административния орган, в негова тежест е да потвърди, че е направил фактическите дейности, които е задължен да извърши по силата на закона. В случая Управителят на НЗОК е следвало да потвърди, че е направил фактическите дейности, за които е длъжен по силата на чл.50 ал.1 от Наредба №2/27.03.2019г., което в тази ситуация не е сторено.

Съдът като краен извод приема, че жалбата на  УМБАЛ “Свети Георги “ ЕАД е основателна и като такава е почетена.

Решението по адм.дело № 2448/2021 година, предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР