Съсобственикът на един от лидерите в химическата индустрия у нас

...
Съсобственикът на един от лидерите в химическата индустрия у нас
Коментари Харесай

Съсобственикът на Солвей Соди инвестира €185 милиона в бизнеса си в България и в САЩ

Съсобственикът на един от водачите в химическата промишленост у нас - белгийската група Solvay, възнамерява да влага 185 милиона евро или над 360 милиона лв. в бизнеса си в България и в Съединени американски щати през идващите 3 години. Това се споделя в публично известие на акционера в " Солвей Соди " в Девня.

" Solvay ще усили производството на калцирана сода с 600 килотона в Грийн Ривър в Уайоминг, Съединени американски щати, с цел да отговори на световното търсене в световен мащаб ", се споделя в него и се добавя:

" Solvey също по този начин ще разшири потенциала си за рандеман на сода бикарбонат с 200 килотона в завода си в Девня в България на фона на растежа на търсенето в международен мащаб. ".

Увеличаването на потенциала на производството в Девня е част от джойнт венчъра на белгийската Solvay с турското сдружение Sisecam. В задова у нас ще бъде отворена нова индустриална линия, която ще влезе в употреба до края на 2020 година.

От друга страна вложението в Щатите ще разреши на белгийската група да се възползва от предстоящото по-голямо търсене на суровината през идващите години. Според прогнозите търсенето на калцирана сода ще нарасне с 4 милиона тона до 2023 година, а до 2030 година - с 10 милиона тона. Принос за този растеж ще имат главно пазарите в Югоизточна Азия, Близкия Изток, Африка и Бразилия.

Българската компания, която разпредели 840 милиона лв. дивиденти за 8 години

За 2018 година разпределената облага е близо 167 милиона лв.

" Калцираната и сода бикарбонат генерират положителни доходи и са резистентен бизнес за Solvay. На фона на прогнозите за растящото търсене в международен мащаб тези вложения ще подсигуряват устойчиви доходи и мощна възвръщаемост ", показва президентът на бизнеса на белгийската група, обвързван с добива на суровината, Кристоф Клементе.

Производителят " Солвей Соди " е едно от най-големите по доходи сдружения в Североизточния район у нас. То е приватизирано през 1997 година, като съществени акционери в компанията са белгийската химическа група Solay и турската Sisecam.

Компанията е измежду най-големите индустриални предприятия у нас и държи най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцирана сода с потенциал от 1,5 милиона тона годишно.

Белгийската група Solvey е основана в Брюксел, като тя оперира в 61 страни и за нея работят 24 500 чиновници. За 2018 година тя регистрира чисти продажби в размер на 10,3 милиарда евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР