САЩВашингтон не е давал на Турция "зелена светлина" за операцията

САЩВашингтон не е давал на Турция "зелена светлина" за операцията ...

Светът за турската офанзива в Сирия.


САЩ

Вашингтон не е давал на Турция "зелена светлина" за операцията й в Сирия, противно на някои твърдения, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в интервю за телевизия Пи Би Ес.

"Това е лъжа. САЩ не са давали на Турция "зелена светлина". Спомнете си нашата задача /в Сирия/. Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в клетки. Президентът започна кампания за разгромяването на халифата и това беше постигнато", заяви Помпейо. На въпрос за изтеглянето на американските войски от североизточна Сирия, където Турция започна офанзива срещу кюрдските милиции, той изтъкна, че това решение било взето, за да не бъдат излагани на риск военните.

"Ние ще продължаваме да защитаваме нашите граждани от терористична заплаха", посочи Помпейо. В същото време той изрази мнението, че изтеглянето на американските военни от зоната на турската операция ще доведе до възраждането на терористичната организация "Ислямска държава". "Не вярвам това да стане", заяви държавният секретар, коментирайки изявленията на американски законодатели по този въпрос. "Президентът на САЩ Доналд Тръмп разбира заплахата", увери той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че ще разруши икономиката на Турция, ако тя унищожи кюрдското население в североизточна Сирия, където започна военна офанзива. На въпрос на журналист дали се безпокои, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще унищожи кюрдите, Тръмп отговори: "Аз ще унищожа неговата икономика, ако това се случи".

"Вече го направих с пастора Брънсън", каза Тръмп, визирайки американските санкции срещу Турция заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън по обвинения в тероризъм.

"Надявам се, че Ердоган ще действа разумно", добави американският президент. Той увери, че ще "отиде много по-далеч от санкции" ако турският президент не проведе военната операция "по възможно най-хуманен начин".

Арабската лига


Арабската лига се събира в събота на извънредна среща по искане на Египет във връзка с турската офанзива в североизточна Сирия, съобщи организацията в свое изявление.

Египетското външно министерство вчера "категорично осъди турската агресия срещу територията на Сирия", подчертавайки, че офанзивата "представлява фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна".

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обсъди турската операция с иракския си колега Бархам Салих в телефонен разговор вчера, съобщи говорителят на президента, Басам Ради.

"Турската агресия представлява опасно развитие, което заплашва международния мир и сигурност и изостря кризисната ситуация в региона", заяви говорителят.

Арабската лига, в която членуват 22 държави, включително Египет, Ирак и Саудитска Арабия, заяви вчера, че срещата в събота ще бъде на министерско равнище и на нея ще бъде обсъдена "турската агресия" срещу сирийската територия.

Саудитска Арабия осъди турската офанзива в Североизточна Сирия

Саудитска Арабия осъди турската офанзива в Североизточна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на представител на саудитското външно министерство по държавната телевизия.
Източникът изрази загрижеността на кралството от операцията и я нарече заплаха за регионалната сигурност и мир, а също така наблегна на необходимостта да се гарантира сигурността на сирийския народ, както и сирийския суверенитет и териториална цялост.

Великобритания

Великобритания има сериозни резерви относно турската офанзива в Североизточна Сирия, заяви министърът на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

"Това рискува да дестабилизира региона, да влоши хуманитарните страдания и да подкопае напредъка, постигнат срещу Ислямска държава, която би трябвало да бъде в колективния ни фокус", се подчертава в изявлението на британския външен министър.

ЕС призова Турция да прекрати военната операция в Сирия

Европейският съюз призова днес Турция да прекрати военната си операция в Северна Сирия, отхвърляйки турските планове за създаване на безопасна зона за бежанци, и добави, че няма да изпраща помощи там, предаде Ройтерс.

"ЕС призовава Турция да прекрати едностранните военни действия, - се казва в обща декларация на 28-те страни членки на съюза. - Малко вероятно е една т.нар. "зона за сигурност" в североизточната част на Сирия, каквато Турция предвижда, да отговори на международните критерии, позволяващи завръщане на бежанци."

"ЕС няма да предоставя помощ за стабилизация или развитие в райони, където правата на местните жители се игнорират", се посочва в документа, цитиран от Ройтерс.

Франция


Френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви, че турската офанзива в Североизточна Сирия е опасна и трябва да спре.

"Тя е опасна за сигурността на кюрдите. Опасна, понеже е от полза за "Ислямска държава", с която воюваме от пет години. Трябва да спре", написа Парли в Twitter.
По публикацията работи: Александър Попов

Източник: dnes.bg