Също като Марио Драги Кристин Лагард ще разбере по трудния

...
Също като Марио Драги Кристин Лагард ще разбере по трудния
Коментари Харесай

Първата година на Лагард в ЕЦБ ще бъде пълна със събития

Също като Марио Драги Кристин Лагард ще разбере по сложния метод, че решенията, които се взимат в Брюксел и другите европейски столици, имат обилни последици върху нейната работа

Част от тематиката Светът и България 2020
Как ще наподобява светът през 2050 година

Уроци от предходни опити, с цел да гледаме надалеч напред
Новата година настъпи, а Кристин Лагард към момента ще се намества комфортно в стъклената кула във Франкфурт, в която се намира централата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Вече изминаха два месеца от 8-годишния й мандат като президент на банката и тя организира първото си съвещание на управителния съвет за установяване на паричната политика.

Предизвикателствата

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подходът и инструментите на банката бяха трансформирани от нейния предходник Марио Драги. Въпреки това Лагард ще има доста работа в първата си година.
Икономиката в еврозоната през 2020 година няма да бъде в доста по-добро положение от предходната година. Заплахата от американски мита ще продължи да виси над Стария континент, както и евентуалните странични вреди, в случай че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай не завърши. Лошите условия за експортьорите значат, че икономическият напредък би трябвало да бъде задвижен от потреблението вътре в Европейския съюз, а не извън: до момента в който пазарът на труда продължава да се стяга, европейските консуматори ще харчат повече поради по-високите си заплати. Но даже и това не е несъмнено. Потребителите може да приберат портфейлите си, в случай че интернационалната комерсиална конюнктура се утежни дотолкоз, че производителите би трябвало да съкратят работни места.
Инфлацията ще продължи да е на ниското равнище към 1%, надалеч под задачата на ЕЦБ " под 2, само че покрай 2% ". " Базовата " инфлация, която се отразява на цените на храните и силата, не е прекосявала 2% от 2008 година и това няма да се случи и през 2020 година Едно от последните дейности на Драги отпред на ЕЦБ беше да смъкна лихвените проценти и да възвърне изкупуването на облигации. Всичко това ще се окаже незадоволително, с цел да разсъни инфлацията.

За Лагард остават опциите или да смъкна в допълнение лихвите, или да разшири вероятните активи за изкупуване. Нито едно от решенията няма да бъде известно, изключително измежду фискално консервативните страни на север. Ще бъде и все по-трудно да бъде прикрит фактът, че стандартната парична политика доближава своите ограничавания.

Вдъхновена от проверката на паричната политика на Федералния запас, която стартира през 2018 година, Лагард ще стартира свое лично изследване в ЕЦБ, което да промени метода, по който банката комуникира с обществеността. Нейната вяра ще бъде да помогне на банката да вдигне равнището на инфлацията, както и строгият звук от северните страни да бъде заглъхнал. Но каквито и да са измененията, надали биха довели до реализиране и на двете цели.

Не единствено посредством парична политика

Също като Марио Драги Кристин Лагард ще разбере по сложния метод, че решенията, които се взимат в Брюксел и другите европейски столици, имат обилни последици върху нейната работа. Ако държавните управления харчат повече, това ще вдигне инфлацията. И в случай че паричният съюз беше по-завършен - посредством по-голяма интеграция на банковите системи и финансовите пазари, частният бранш щеше да дистрибутира отмерено икономическите шокове сред границите. И двете условия биха означавали, че паричната политика ще се трансформира по-рядко. Тук Лагард може да открие лъч светлина.

Настроенията към заемането на пари няма да се трансформират изключително през 2020 година, тъй като държавните управления към момента ще могат да вземат на ниска цена дълг. Новата ръководеща коалиция в Италия може да е нестабилна, само че въпреки всичко за разлика от популистките си прародители ще търси консенсус във връзка с бюджетните правила на Европейски Съюз, а не спор. Колегите на Лагард в Европейската комисия, които също са към момента нови при започване на 2020 година, може да разхлабят фискалните правила, с цел да могат страните членки да се възползват от ниската цена на дълговото финансиране. Това може да докара до по-силен напредък.

Новите комисари също може да имат повече сила за справяне със остарели проблеми в интеграцията на банковия бранш и финансовите пазари, в сравнение с предшествениците им. Банките ще отбележат напредък във връзка с намаляването на неприятните заеми, каквито има значително – изключително в Италия и Гърция. На доктрина това би трябвало да понижи терзанията по отношение на депозитните застраховки от страна на банките, последното терзание на северните страни в банковия съюз.

Не очаквайте радикална смяна. Фундаменталният проблем на Европа – прекомерно доста спестявания по отношение на разноски – няма да си отиде. Избягването на задължения и прекомерната пестеливост са надълбоко вкоренени на север и няма да се сменят внезапно с готовност за приемане на междугранични опасности. Европейската централна банка под управлението на Лагард ще продължи да бъде първата линия на отбрана, когато икономическите проблеми се завърнат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР