Същинска ирония на съдбата - един от най-застрашените от изчезване

...
Същинска ирония на съдбата - един от най-застрашените от изчезване
Коментари Харесай

Зелена светлина: Как лемурите могат да ни помогнат с Алцхаймер

Същинска подигравка на ориста - един от най-застрашените от изгубване типове може да помогне при лекуването на хората. Броят на лемурите понижава с ужасяващи темпове. Но те крият в гените си загадка, която може да избави доста човешки същества.

Пат Райт, антрополог: Защо лемурите са значими за нас хората ли? Защото страдат от сходни на нашите заболявания.
Алцхаймерът оглавява листата с общи болести сред лемурите и хората. С възрастта маймуните от този тип развиват в мозъка си същите амилоидни отлагания като при индивида.

Пат Райт е трансформирала гората Раномофана в Мадагаскар в научна лаборатория. Надява се, че животните ще ѝ оказват помощ да открие лекарство за Алцахаймер. От 30 години тя следи животните, преглежда ги и следи за признаци на подлата болест.

Напоследък, обаче, задачата ѝ наподобява по-скоро на надпреварване с времето. В Мадагаскар смяната на климата редува унищожителни циклони с опустошителни суши.

Пат Райт, антрополог: Мадагарскар е доста уязвим остров. Климатичните промени тук се усещат доста мощно.
Последното доказателство са плодните дървета, които тази години не разцъфтяха.

Пат Райт, антрополог: За лемурите това е огромна опасност. Те се хранят от тези дървета. А в този момент няма да съумеят да натрупат мазгнини, което ще се отрази на основаването на поколение. Едва ли ще умрат от апетит, само че сигурно ще гладуват.
Надбягването с времето продължава. А учените следят с паника дали и по какъв начин лемурите ще се приспособят към измененията на Мадагаскар - остров, в чиято емблема са се трансформирали самите те.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР