Съществуват реални предпоставки за добро сътрудничество с Узбекистан в машиностроенето

...
Съществуват реални предпоставки за добро сътрудничество с Узбекистан в машиностроенето
Коментари Харесай

Узбекистан проявява интерес към български стоки

Съществуват действителни предпоставки за положително съдействие с Узбекистан в машиностроенето и химическата промишленост, енергетиката, земеделието, хранително-вкусовата индустрия, текстилното произвеждане, строителството, превоза и осведомителните технологии, туризма. Очаква се и растеж в търговията с фармацевтични артикули, селскостопански машини и съоръжение, машини и технологии за хранително-вкусовата индустрия, IT-техника и програмен продукт. Това разяснява районният министър Петя Аврамова по време на петата сесия на българо-узбекската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.

Аврамова подсети, че български компании вземат участие сполучливо в стопанската система на Узбекистан посредством основаването на смесени предприятия в региона на нефтопреработвателната и химическата индустрия, текстилната промишленост и козметично-парфюмерийното произвеждане. "Въпреки това приветствали по-широк интерес и на Узбекистан към нашата стопанска система ", съобщи още министърът и акцентира, че заради финансовата си непоклатимост, ниските индустриални разноски и удобната бизнес среда страната ни е чудесно място за вложения в Югоизточна Европа. Големи са вероятностите за съдействие и развиване на производството на текстил, отглеждането на животни, биоземеделието, оранжерийното произвеждане и туризма.

Друга комерсиална опция е да се засилят контактите в посока разширение обмена на информация, експерти и опит в региона на строителството, енергийната успеваемост и обновяването на жилищни здания. Български компании също по този начин разполагат със забележителен потенциал и биха могли да вземат участие в построяването на промишлени и инфраструктурни обекти в Узбекистан.

Ельор Ганиев акцентира, че има интерес към импорт на висококачествена продукция от България в региона на фармацевтиката, химическата индустрия, технологии, селското стопанство и други. Вицепремиерът насочи покана към българската страна идната сесия да се организира в Ташкент през 2020 година

Стокообменът сред България и Узбекистан през последните години се усилва, като през 2018 година той означи растеж с 1,3% по отношение на 2017 година и доближава близо 20 млн. щат. $. За първите пет месеца на 2019 година взаимната търговия се усилва със 7,3% по отношение на същия интервал на 2018 година и доближава 8,4 млн. щ. д.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР